Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
26.01.2024
07:15
Vas mučijo težave ustne votline? Niste sami! Afte, vnete dlesni, zobni kamen ali celo karies in parodontoza so med najpogostejšimi tegobami v naših ustih. Povzročajo vse od slabega zadaha do bolečin.

Kako odpraviti težave ustne votline?

Vas mučijo težave ustne votline? Niste sami! Afte, vnete dlesni, zobni kamen ali celo karies in parodontoza so med najpogostejšimi tegobami v naših ustih. Povzročajo vse od slabega zadaha do neprijetnosti in bolečin, lahko pa spodbujajo tudi razvoj resnejših bolezni. V tem prispevku si bomo ogledali, katere in kako lahko precej preprosto odpravite tudi sami in kdaj mora v “igro vstopiti” (zobo)zdravniška stroka.

Zobni kamen

Začnimo z nadlogo, ki se ji brez ustrezne zobne higiene ne da ubežati: gre za vsem dobro poznani zobni kamen oziroma rumenkaste, rjave ali celo črne obloge na zobeh. Najprej se na naših zobeh naberejo mehke obloge ali plak. Slednjega sestavljajo mikroorganizmi v ostankih hrane, mrtve bakterije ter minerali iz sline. Če ga ne odstranimo pravočasno, se strdi in prilepi na površino zob.

In zakaj je tako škodljiv? Ker njegova hrapava površina predstavlja idealen kraj za zbiranje škodljivih bakterij. In te lahko pošteno načnejo zdravje naše ustne votline. Povzročajo namreč vnetja dlesni, ki v najhujšem primeru privedejo celo do parodontalne bolezni in izgube zob.

Zobni kamen je “najlažje” preprečiti z ustrezno ustno higieno. To pomeni pravilno ščetkanje zob, ki mu družbo dela še uporaba nitke ali medzobne ščetke. A ker pri večini kamen vseeno nastane, je rešitev zgolj zobozdravnik ali zobni higienik. Čiščenje zobnega kamna je priporočljivo izvesti vsaj enkrat letno.

Vnetje dlesni

Vnetje dlesni poznamo pod imenom gingivitis, gre pa za posledico slabe ustne higiene. Najpogosteje se kaže ob krvavenju dlesni pri ščetkanju, zanj pa so značilne tudi otekle dlesni živo rdeče (namesto zdrave rožnate) barve. Do vnetja dlesni pride zaradi kopičenja zobnih oblog, nastopi pa lahko že nekaj dni po opustitvi redne zobne higiene.

Recept za preprečevanje je znan: pravilno in redno ščetkanje v kombinaciji z nitkanjem, obenem pa zdrava prehrana in izogibanje stresu. A kaj storiti, če nas vnetje dlesni vseeno doleti? “Prvo pomoč” naj sestavljajo:

  • nežno čiščenje zob z mehko zobno ščetko,
  • nitkanje zob in
  • uporaba izdelkov za lajšanje vnetja (npr. eteričnih olj, fiziološke raztopine, čajev …).

Seveda pa je za odpravo te težave ustne votline bistveno, da odstranimo povzročitelja, torej zobne obloge. To pa je naloga za zobozdravnika ali zobnega higienika!

Parodontoza

Z izrazom parodontoza označujemo različne kronične bolezni, ki prizadenejo obzobna tkiva. Slednja skrbijo, da se naši zobje držijo čeljusti. Težave se začnejo s kopičenjem mehkih zobnih oblog zaradi neustrezne zobne higiene. Te sčasoma otrdijo in povzročajo vnetje dlesni. In če slednjega ne zdravimo, sčasoma preide v parodontalno bolezen, katere “končna postaja” je izguba zob. Za preprečevanje te tegobe je nujna odstranitev zobnega kamna. A če je za preventivo že prepozno in je parodontoza že tu, je treba nujno sesti na zobozdravniški stol.

Zobozdravnik bo ocenil stanje zob, nato pa predlagal ustrezno zdravljenje. V resnejših primerih je treba odstraniti odmrlo povrhnjico in zgladiti zobne korenine, včasih pa se težava rešuje tudi z antibiotiki ali celo laserskimi posegi in operacijami.

Karies

Z izrazom karies označujemo zobno gnilobo, najbolj razširjeno med boleznimi zob. Gre za bolezen trdih zobnih tkiv, ki je bakterijskega izvora in povzroča postopno razgradnjo zoba. Marsikdo ga sprva ne jemlje resno, saj lahko od njegovega nastanka do začetka bolečine mine tudi več let.

Kako preprečiti karies, je jasno: čim manj sladkorja, redno ščetkanje in nitkanje ter redni obiski zobozdravnika. Koristi tudi uporaba ustne raztopine, ki nam lahko pomaga pri čiščenju zob, hkrati pa deluje tudi antiseptično (učinkuje na škodljive mikroorganizme). Eden takšnih proizvodov je tudi OROXID, ki ga lahko podrobneje spoznate na strani enikam.si. 

Kako pa se kariesa znebiti? Tisti površinski se pozdravi kar sam, globlji karies pa lahko žal odstrani le zobozdravnik.

Afte

Afte spadajo med najbolj razširjene oblike razjed, ki napadejo ustno sluznico. Te težave ustne votline namreč prizadenejo kar do 50 odstotkov posameznikov. Velike so med 2 in 20 milimetri ter večinoma pečejo ali bolijo. S tem nam otežijo prehranjevanje, včasih pa celo govorjenje. So prava nadloga, saj se rade ponavljajo. Četudi znanstveniki dejanskemu izvoru aft še niso prišli do dna, že vemo, da so te posledica težav z imunskim sistemom.

Medtem ko manjše afte izginejo same od sebe, je treba v določenih primerih poseči po zdravilih na recept. Pomagamo si lahko tudi z ustnimi raztopinami ali geli, ki prekrijejo ustno sluznico ter ji pomagajo, da se prej začeli in okrepi.

Poleg antiseptičnih oralnih raztopin lahko pri zdravljenju afte uporabimo tudi zdravilne rastline, denimo kamilico ali žajbelj. Koristno je tudi izpiranje ust s toplo slano vodo.

oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja