Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
16.01.2024
07:08
Foto: Metrob
Ste vedeli, da je presajanje rastlin nekaj najboljšega, kar lahko storite za svoje zelene prijateljice? Presajanje sobnih rastlin je proces, ki rastlinam omogoča boljše pogoje za rast.

Kako pravilno presajamo sobne rože?

Ste vedeli, da je presajanje rastlin nekaj najboljšega, kar lahko storite za svoje zelene prijateljice? Presajanje sobnih rastlin namreč ni zgolj prenos iz enega lončka v drugega, je proces, ki rastlinam omogoča boljše pogoje za rast. Tako kot mi, tudi rastline potrebujejo svoj prostor za dihanje – in presajanje jim to omogoča.

Ko rastline dolgo časa ostanejo v istem loncu, njihove korenine napolnijo celoten prostor, kar lahko privede do preobremenjenosti in stiskanja koreninskega sistema. S presaditvijo v prostornejši lonček rastlini omogočimo, da razvije nove korenine in se bolj zdravo razrašča, kar posledično vodi do večje odpornosti proti boleznim in škodljivcem.

Sčasoma se zemlja v lončku izčrpa in izgubi esencialna hranila, ki so ključna za rast rastline. Z zamenjavo stare zemlje z novo, bogato in hranilno zemljo za zelene rastline, spodbudimo rast korenin in listov, kar pripomore k bolj bujnim in vizualno privlačnim rastlinam.

Pogosto se tudi zgodi, da so rastline že ob nakupu posajene v neprimerni zemlji. S presajanjem lahko izberemo zemljo, ki je idealna za specifične potrebe posamezne rastline, s čimer zagotovimo optimalne pogoje za njeno zdravje in rast.

Če opazimo znake bolezni ali škodljivcev, je presajanje v svežo zemljo za zelene rastline učinkovita metoda za odstranjevanje teh težav. S tem postopkom odstranimo morebitne škodljive mikroorganizme, ki bi lahko še naprej škodovali rastlini.

Kdaj je najugodnejši čas?

Idealen čas za presajanje je zgodnja pomlad - povsem razumljivo, saj se takrat narava, z njo pa tudi sobne rastline, prebujajo iz zimskega počitka in začenjajo novo rastno sezono.

Pomladi se aktivnost koreninskega sistema poveča, kar omogoča, da nove korenine uspešno zrastejo v svežo zemljo, kar je ključnega pomena za dobro počutje rastlin.

Možno je presajati tudi poleti in v zgodnji jeseni, v zimskem času pa se presajanju raje izognemo, saj rastline takrat niso v fazi rasti, zaradi česar se po presajanju težje opomorejo in razvijejo nove korenine v sveži zemlji.

V splošnem velja, da je rastlino najbolje presaditi v primerih:

  1. Ko lonček postane pretesen  - presajanje je nujno potrebno, ko korenine prerastejo lonček, kar se kaže z vidnimi koreninami na površini zemlje ali skozi luknje na dnu lonca. V primeru močno prepletenih korenin je pred presajanjem priporočljivo korenine nežno razrahljati.
  2. Ko je zemlja vaše rastline izčrpana vseh hranilnih snovi - kljub gnojenju se zemlja sčasoma izčrpa, hranilne snovi se porabijo, zemlja pa postane gostejša in manj prepustna. To je še posebej neugodno pri tropskih rastlinah, ki zahtevajo dobro zračnost koreninskega sistema.
  3. Če rastlino kupite v slabi/neprimerni zemlji - običajno rastline v nespecializiranih trgovinah rastejo v neprimerni zemlji. Zato je priporočljivo, da nekaj tednov po nakupu počakate in jo presadite, ko se rastlina malce privadi na novo okolje. Opremite se z zemljo za zelene rastline, ki jo lahko dobite v spletni trgovini Metrob, ali pa pripravite lastno mešanico zemlje, prilagojeno različnim tipom rastlin.
  4. Ko na sobni rastlini opazite škodljivce ali posumite na škodljive mikroorganizme v zemlji - presajanje je potrebno, če opazite škodljivce (mrtvaške mušice) ali druge znake škodljivih mikroorganizmov. To je priložnost za zamenjavo problematične zemlje s kakovostno zemljo za zelene rastline in preprečevanje nadaljnjih infestacij.

Koraki za pravilno presajanje

Izberite kakovostno zemljo za zelene rastline

Za zelene rastline je idealna posebna zemlja, ki jim zagotavlja ustrezno hranilno vrednost. Zemlja za zelene rastline iz specializirane trgovine Metrob je obogatena z makro in mikrohranili, ki so ključna za optimalno rast zelenih rastlin in palm.

Vsebuje tudi aktivator korenin, ki pomaga pri razraščanju korenin ter izboljša absorpcijo vode in hranil, s čimer zagotavlja rastlinam vse potrebno za njihov optimalen razvoj.

V spletni trgovini Metrob lahko najdete tudi zelo uporaben paket za presajanje sobnih rastlin, ki vsebuje zemljo in gnojilo za zelene rastline. V paketu boste torej dobili vse, kar vaše sobne rože potrebujejo za bujno rast!

Odstranite rastlino iz trenutnega lonca

Rastlino nežno obrnite na bok, primite jo za stebla ali liste in nežno udarite po dnu posode, dokler ne zdrsne ven. Po potrebi rahlo potegnite steblo ali zasučite lonček.

Zrahljajte korenine

Z rokami nežno zrahljajte korenine. Nitaste korenine, ki štrlijo, lahko tudi nežno obrežete, vendar pazite, da ne poškodujete debelejših glavnih korenin. Če ste bolj vešči, lahko rastlino tudi razdelite na pol, da dobite dve rastlini.

Odstranite staro mešanico za lončenje

Odstranite staro mešanico, ki obdaja korenine. Ker je ta zemlja verjetno izčrpana in lahko vsebuje škodljivce, jo zamenjajte s svežo.

Dodajte novo mešanico

Na dno praznega lončka dodajte kamne lapila, glinopor ali črepinje, ki bodo preprečili izpadanje zemlje in omogočili boljšo odcednost. Nato v lonček nasujte svežo zemljo za zelene rastline in jo dobro zatlačite, da odstranite zračne žepke.

Zalivanje in loščenje

Zemljo v lončku izravnajte in rastlino dobro zalijte. Sveže presajene rastline ne gnojite takoj, saj potrebujejo čas, da se ukoreninijo v novi zemlji, prav tako pa navadno tovrstne zemlje že vsebujejo določeno količino gnojil, ki zadostujejo za nekaj časa.

Presajanje je idealen čas tudi za loščenje listov, kar rastlini povrne sijaj in jo zaščiti. Za svilnat in zdrav sijaj uporabite kakovostno loščilo za liste, ki ga prav tako lahko najdete v trgovini Metrob! Loščilo za liste nima samo estetskega učinka, ampak tudi otežuje življenje škodljivcev na rastlinah. Prav tako preprečuje nabiranje prahu in madeže zaradi vodnega kamna na listih.

Loščilo za liste uporabite približno enkrat mesečno, pred tem pa liste obrišite z vlažno krpo.

Presajanje sobnih rastlin ni le osnovna nega, ampak zelo pomemben korak za zagotavljanje zdravja in lepote zelenih rastlin. Z malo ljubezni in pravimi pripomočki ter izdelki se bodo vaše zelene sostanovalke bohotile še vrsto let!

oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja