Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
24.04.2023
09:02
Kako pravilno shraniti pelete?
Kako pravilno shraniti pelete?
Direktiva Evropske unije vsem državam nalaga, da se skušajo rešiti odvisnosti od plina in nafte. Zato ni nič presenetljivega, da so lesni peleti postali eden od najbolj priljubljenih ogrevalnih virov.

Peleti predstavljajo enega izmed najbolj ekoloških sistemov ogrevanja, hkrati pa vam omogočajo avtomatizacijo in visoke izkoristke pri izgorevanju.

Slednji pa so odvisni tudi od njihovega skladiščenja oziroma shranjevanja in več o tem boste izvedeli v nadaljevanju.

Lesni peleti in njihova uporaba

Lesni peleti so standardizirana oblika lesnih goriv. Izdelani so iz suhega lesnega prahu, sekancev, oblancev in žagovine, ki je pod pritiskom s procesom peletiranja oblikovana v valjčke premera 6 do 8 mm in dolžine 10 do 30 mm.

Lesni peleti

 

V procesu peletiranje se uporabljajo vse vrste lesa in glede na to ločimo tudi različne vrste lesnih peletov. Med najbolj priljubljenimi so smrekovi, bukovi in mešani peleti, ki se najpogosteje uporabljajo v sobnih kaminih in sistemih za centralno ogrevanje.

Ti delujejo popolnoma avtonomno, saj so opremljeni s sistemom samovžiga in delujejo s pomočjo termostata in daljinskim upravljanjem.

Posledica tega je, da je ogrevanje z lesnimi peleti izjemno udobno in s tega vidika popolnoma primerljivo z ogrevanjem na olje ali plin. Če pa pogledamo trenutne cene na trgu, potem je ogrevanje s peleti zagotovo cenejše.

Kako ugotovite kakovost peletov?

Danes so na trgu lesni peleti različne kakovosti. Razvrščeni so v različne kakovostne razrede, in sicer A1, A2 in B.

V kakovostni razred A1 spadajo peleti najvišje kakovosti, temu pa sledita razred A2, ki dopušča v določenih lastnostih manjša odstopanja, ter razred B, ki dovoljuje za predelavo peletov tudi uporabo rabljenega lesa in lesne ostanke.

Od kakovosti peletov je odvisen tudi njihov izkoristek, zato je dobro poznati naslednje lastnosti, ki opredeljujejo njihovo kakovost:

  • Delež pepela, ki naj bi bil čim manjši, kar pomeni, da so intervali praznjenja peči daljši, s tem pa se izognemo tudi morebitnim napakam v delovanju kotla.
  • Vsebnost vode, ki negativno vpliva na učinkovitostjo izgorevanja lesnih peletov. S tega vidika peleti naj ne bi imeli vsebnosti vode večje od 10 %.
  • Mehanska obstojnost, ki je z vidika potrošnika prav tako pomembna. Če je le ta majhna, potem to pomeni večjo vsebnost finih delcev. Peleti A1 in A2 imajo mehansko obstojnost večjo od 97,5 %.
  • Gostota nasutja, ki naj bi bil pri lesnih peletih za domačo uporabo večja od 600 kg/m3. Sicer je povezana z manjšimi transportnimi stroški, vendar je prav tako pomembna tudi za potrošnika. Vreča peletov z večjo gostoto nasutja zavzame manj prostora in akumulira več energije.

 

Kakovost peletov

 

Vsi peleti iz kakovostnega razreda A1 in A2 imajo na embalaži označen znak kakovosti, in sicer certifikat EnPlus. Ta zagotavlja, da je celoten proces izdelave peletov natančno nadzorovan in preverjen ter, da ima proizvajalec vzpostavljen sistem zagotavljanja kakovosti.

Certifikat EnPlus je najboljše vodilo pri nakupu, hkrati pa tudi zagotovilo, da so lahko tudi poceni peleti kakovostni.

Pravilno shranjevanje peletov

Eden od ključnih dejavnikov za popolno zadovoljstvo pri ogrevanju s peleti pa je tudi njihovo skladiščenje oziroma shranjevanje. Zato je temu potrebno nameniti posebno pozornost, saj boste v nasprotnem primeru lahko zelo razočarani.

Lesne pelete je potrebno skladiščiti tako, da ostanejo do njihove uporabe čim bolj suhi in s tem tudi čim bolj čvrsti.

S tem ne bodo le dobro goreli, ampak jim boste bistveno podaljšali življenjsko dobo. Zato je pri tem potrebno upoštevati nekaj pomembnih pravil:

  • Lesne pelete shranjujte v notranjih prostorih, kjer je suho, kot sta na primer garaža ali klet. Pri tem naj ostanejo vreče s peleti zaprte in jih ne odpirajte po nepotrebnem.
  • Pomembno je, da so prostori suhi, varni pred poplavami in ni nevarnosti pojava plesni ali prekomerne vlage. Vlaga je eden ključnih elementov energetske učinkovitosti peletov, zato se ji je potrebno čim bolj izogniti.
  • Če se želite dodatno izogniti vlagi, potem vam priporočamo, da lesne pelete položite na leseno paleto, ki jo pred tem pokrijete s kartonom.
  • Pri shranjevanju peletov bodite pozorni na to, da jih ne položite tik ob steno, ampak jih nekoliko odmaknite s čimer poskrbite za zračni most med steno in peleti
  • Lesne pelete lahko shranite tudi v lopi ali drugem varnem zavetju. V tem primeru vreče s peleti v celoti prekrijte z dodatno zaščitno folijo in jo pritrdite, s čimer jih boste dodatno zaščitili pred vremenskimi vplivi.
Shranjevanje peletov

 

Lesni peleti so udobno in energetsko učinkovito kurivo – vendar le, če za ogrevanje izberete kakovostne pelete in jih ustrezno skladiščite!

oglasna novica

Pridružite se nam