Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
02.10.2022
17:19
Alzheimerjeva bolezen
Foto: ePosavje.com
September je svetovni mesec Alzheimerjeve bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence. Med njene prve znake sodijo postopna izguba spomina, težave pri govoru oziroma iskanje pravih besed.

Čimprejšnja diagnoza in zdravljenje sta zelo pomembna

Na znake bi morali biti še posebej pozorni, poudarjajo strokovnjaki, saj sta čim prejšnja diagnoza in z njo zdravljenje zelo pomembna. Alzheimerjeva bolezen najpogosteje prizadene starejše, zato smo ob svetovnem mesecu te bolezni obiskali Dom starejših občanov Krško. Diplomirana medicinska sestra Martina Žerjav nam ob tem pove, da ljudje, oboleli z demenco, ne vedo, kaj zmorejo in česa ne zmorejo, kratkoročnega spomina praktično nimajo, vračajo se zelo daleč nazaj v svojem življenjskem obdobju. V Domu starejših občanov Krško biva 54 stanovalcev z diagnosticirano demenco, v letošnjem letu so jih sprejeli šestnajst. V večini primerov gre za Alzheimerjevo bolezen.

Izkušnja naše sogovornice

Med stanovalci je tudi mama naše sogovornice Mojce Borošak, ki tu stanuje od leta 2019. »Do odločilnega trenutka, da mamo odpeljemo v dom, je trajalo kar dolgo časa. Nekega dne je iskala zobno pasto … Poklicala me je v službo in mi rekla, naj ji prinesem zobno pasto. Sem ji jo prinesla. Čez en teden me je spet klicala, naj ji prinesem zobno pasto. Čez en teden, štirinajst dni pa me je klical mamin partner, pri katerem je bila zdaj zadnja leta, in je rekel, da je v usta dala čistilo. Bila je vsa otečena, otekle so ustnice in jezik in ni vedel, kaj naj naredi. Rekla sem mu, naj jo odpelje na urgenco v Krško, jaz sem pa tudi takoj hitela iz službe, sem jo počakala na urgenci, od koder so jo odpeljali v brežiško bolnišnico. Potem sem jo spraševala, zakaj si to dala v usta in mi je odgovorila, da je iskala zobno pasto

O piki na i

To je bila tista pika na i, pravi sogovornica, ko so spoznali, da zanjo ne morejo ustrezno poskrbeti. Da se z njo nekaj dogaja, so opazili še kakšni dve leti prej, ampak niso vedeli za kaj gre. »Mami mi je bila čudna. Ko je oče umrl, me je pooblastila za njen račun, da sem lahko urejala njene finance. Živela je na podeželju, ni vozila avtomobila, zato je mene prosila, da ji jih urejam. Toda kar na enkrat je nastal problem, da sem pooblaščena za njen račun in da ne ve, kaj se z njenim denarjem dogaja. Takrat mi ni bilo jasno in moram reči, da sem bila hudo prizadeta. Sem ji rekla, da sem edina oseba, ki ji ves čas stojim ob strani in ji pomagam, potem dobim pa tako povratno informacijo. Kasneje mi je bilo vse jasno,« nam zaupa Mojca Borošak.

Bolezen demenca se dotakne celotne družine

Bolezen demenca se dotakne celotne družine, saj svojci nosijo veliko odgovornost in velik del bremena. »Ko bolezen napreduje, se na nas najprej obrnejo svojci obolelega, ko doma nekako več ne zmorejo zagotavljati primerne oskrbe. Običajno so zaposleni, oboleli z demenco pa potrebuje 24-urno oskrbo,« pojasnjuje socialna delavka v Domu starejših občanov Krško Mihaela Kučič.

Marina Žerjav ob tem dodaja, da gre za zahtevne stanovalce v tem smislu, da svoje situacije ne znajo prepoznati. »Njihovo življenje je zato na nerealnih tleh. Mi jim seveda na nek način moramo to nekako pomagati prebroditi jih voditi na način, da zaradi tega ne trpijo,« pojasnjuje Žerjavova in ob tem dodaja, da jih obenem skušajo opolnomočiti, da čim dlje ostanejo aktivni in samostojni. »Kajti vemo, da če mu vzameš še nekaj, kar bi zmogel narediti sam, mu vzameš tudi en del dostojanstva. Zaradi tega je tako pomembno, da jih spodbujamo k samostojnosti, pri opravilih, ki jih ne zmorejo, pa jim pomagamo oz. jih naredimo namesto njih.«

V krškem domu imajo štiri skupine, kjer stanovalci bivajo homogeno

V Domu starejših občanov Krško imajo štiri skupine, kjer stanovalci z demenco bivajo homogeno. »Nekaj časa so bili ti stanovalci pomešani z ostalimi, kar je imelo pluse in minuse. Za stanovalce, ki so bili oboleli v zgodnji, začetni fazi, je to na trenutke imelo še pozitiven vpliv, saj so bili vključeni v življenje, ki jim je bilo blizu, sami ga pa niso bili več sposobni živeti, vendar je na drugi strani bil pritisk zdravih in tistih, ki tega niso razumeli večji od koristi teh, ki so bili z njimi pomešani, zato je tudi svetovni trend, da te ljudje živijo v skupinah, kjer so enaki med enakimi,« je razložila direktorica Doma starejših občanov Krško Nuša Masnik. Mihaela Kučič ob tem dodaja, da je povpraševanje po bivanju v domu zelo veliko. »Mi smo v tem letu prejeli že več kot 380 prošenj, približno 90 jih je iz naše občine, ostali so iz sosednjih in drugih občin.«

Letos so prejeli že več kot 380 prošenj za sprejem

 V Domu starejših občanov Krško opažajo, da je ljudi z diagnozo demenca vse več, pojavlja se pri vse mlajših. Govorimo o 65- in 70-letnikih. Smo starajoča se družba. To se pozna že danes, saj je pritisk na domove večji, kot je bil včasih, predvsem pa se razlikujejo uporabniki, ki potrebujejo domsko oskrbo. »Včasih so na podeželju, kot je naše, vedno namreč poudarim, da smo okolje, kjer prevladujejo ljudje iz podeželja, prihajali k nam tudi takšni, ki jim je bilo doma zgolj dolgčas. Danes pravzaprav takšnih stanovalcev več nimamo in so naši stanovalci tisti, ki več sami doma preživeti ne morejo bodisi zaradi bolezni, čedalje več pa je takšnih, ki so videti še povsem običajni starostniki, vendar je prisotna bolezen demenca, ki jim onemogoča samostojno, varno življenje v okolju, v katerem so bili prej,« pojasnjuje direktorica krškega doma upokojencev, ki ima sicer status demenci prijazne točke.

Dom starejših občanov Krško - Demenci prijazna točka

»To pomeni, da smo za našimi vrati vedno odpri za vprašanja in odgovore o bolezni demenca in da tukaj delamo in živimo ljudje, ki vemo, kaj je ta bolezen, ki se znamo soočati z boleznijo demenca in pravilno postopati in s stanovalci in z njihovimi svojci,« je še povedala Masnikova.  V domu pa že 17. leto deluje skupina za samopomoč Spominčica, ki je namenjena predvsem svojcem obolelih za demenco.

krško
dom starejših občanov krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice