Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
06.09.2022
21:08
Bazen Krško, razporeditev prostorov
Grafika: ePosavje.com
Ob razglasitvi rezultatov javnega natečaja za idejno zasnovo zimskega plavalnega bazena v Krškem so napovedali začetek priprave projektne dokumentacije. Kakšna pa bo v resnici razporeditev v bazenu?

Kakšna bo razporeditev prostorov v novem zimskem bazenu v Krškem?

V zmagovalni idejni rešitvi za umestitev zimskega plavalnega bazena na območju Stadiona Matije Gubca v Krškem so zapisali, da bo nov objekt, v katerem bosta večji plavalni bazen v dimenzijah 33 x 25 metrov (z 12 progami) in manjši bazen za učenje plavanja, z bazenskim platojem s tribunami in servisnim programom.

Tekmovalci, gledalci, uporabniki dvoran in avtodomarji

Kot so zapisali, v projektu ločijo štiri tipe obiskovalcev objekta - tekmovalce oz. plavalce, gledalce, uporabnike večnamenskih dvoran ter uporabnike parkirišča za avtodome. Tako so poti uporabnikov po objektu logično speljali in se ne križajo.Ob tem so glede na velikost tribun predvideli dovolj prostora pred vhodom na promenadi za morebitno druženje ob tekmah, s tem pa bodo ohranili vhodno avlo v predvideni velikosti natečajne naloge.

Recepcija, bar in dostopi

Iz vhodne avle so predvideli neposreden dostop do bara in na tribune za gledalce ter do garderob za obiskovalce bazena in wellnes centra. Recepcija bo v vhodni avli in kot pravijo, "lahko v urah manjšega obiska, receptor tudi pomaga v baru, s čimer se optimizira potrebno osebje za upravljanje objekta. V urah, ko obratuje samo bar, se dostop iz vhodne avle do vseh športnih inštalacij zapre z večjimi drsnimi vrati. Bar ima tudi svoj direkten dostop s promenade oz. terase in svoje sanitarne prostore."

Tribune, gledalci, tekmovanja

Kaj predlagajo za tribune?

Pripravljalci zmagovalne idejne zasnove so za tribune, prostora naj bi bilo za 400 gledalcev, zapisali, da se velika površina tribun uporablja tudi, ko ne potekajo tekmovanja, za počitek
in posedanje ob bazenu. To bi dosegli s premično ograjo ali trakom, s katerim bi v času tekmovanj gledalcem omejili dostop do bazenske ploščadi, ki je zgolj namenjena tekmovalcem.

Tribune, večji bazen, manjši bazen

Tribune so postavili vzporedno s progami, kar omogoča optimalno spremljanje tekmovanj. "Glede na veliko število gledalcev predlagamo, da se le ti ne zadržujejo v vhodni avli, ampak se zanje predvidi večji prostor pred vhodom na sami promenadi. Plažo postavimo v jugovzhodni vogal, ki ima najboljše poglede na parkovno okolico in Savo. Streha objekta deluje kot večji senčnik na delu plaže," dodajajo.

Garderobe, wellnes in večnamenska dvorana

Garderobe s sanitarijami in tuši so postavili za tribune in jih uredili tako, da se ne mešajo čiste in umazane poti ter da zaporedje sledi logični uporabi prostorov - sprva omarice, nato kabine za preoblačenje, pa WCji in tuši. Pri postavitvi wellnes centra so v nalogi narisali, da lahko obiskovalci uporabljajo preoblačilnice bazena, s tem so optimizirali potrebo po prostoru.

Dvorane, fitnes in pisarne v prvem nadstropju

Večnamenske dvorane, fitnes ter prostore namenjene organizaciji tekmovanj so umestili v prvo nadstropje s pogledom na bazensko ploščad in okolico. Iz kleti so predvideli neposredni izhod na bazensko ploščad za enostaven prenos športnih rekvizitov, ob tem pa tudi zunanje pokrite stopnice za vnos večjih kosov strojne opreme.

Kaj vse še bo v prvem nadstropju?

V prvem nadstropju bodo tako garderobe, sejna soba in dve pisarni, s pogledom na bazen bosta pisarna za organizacijo tekmovanj ter prostor za časomerilce, nad tribunami in prosti bazenu pa bosta usmerjena tako fitnes in večnamenska dvorana. 

bazen krško
krško

Pridružite se nam