Skip to main content
Sreda, 29. november 2023
20.10.2021
07:53
PGD Sevnica, zglobno dvigalo
Grafika: ePosavje.com
Prostovoljno gasilsko društvo Sevnica je osrednja gasilska enota v sevniški občini in poleg Poklicne gasilske enote Krško edina s poklicnim jedrom. Sevničane čakajo pomembne investicije.

Kdaj bodo sevniški gasilci dobili vozilo za reševanje z višin?

SEVNICA V Prostovoljnem gasilskem društvu deluje 59 usposobljenih in opremljenih operativnih gasilcev, ki od leta 1997 delujejo kot gasilska enota širšega pomena. Kot takšna enota v primeru prometnih nesreč, nesreč z nevarnimi snovmi ter nesreč na in iz vode naloge opravljajo na področju občine Sevnica, Radeče ter delu občine Šentjur pri Celju. 

24 stanovanjskih objektov, katerih višina presega 15 metrov

Gasilci pri svojem delu že več let pogrešajo vozilo, s katerim bi lahko hitro, varno in učinkovito posredovali tudi z višin in globin. In dan, ko bo v garaže na Kvedrovi cesti pripeljalo novo vozilo, je vsak dan bližje. "Nabava vozila za reševanje z višin je v teku, dokumentacija se pripravljajo, tudi ponudbe že imamo. V Sevnici imamo 14, 15 stanovanjskih blokov. Skupno imamo 24 stanovanjskih objektov, katerih višina presega 15-19 metrov in z našimi lestvami nismo zmožni opravljati intervencijo," nam je povedal poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janežič.

Pogovor s poveljnikom Gasilske zveze Sevnica Gašperjem Janežičem danes ob 20. uri v oddaji Posavski tednik na ePosavje TV.

Najvišje gre 31 metrov

Janežič med razlogi za nakup gasilskega vozila, ki bi omogočilo reševanje iz višin in globin, izpostavlja veliko tehničnih posredovanj ter reševanja obolelih oseb iz blokov. "Včasih pride do problema, da je zelo težko rešiti osebo na nosilih iz objektov in vozilo bo namenjeno tudi temu. Poleg tega ima vozilo namensko tudi vodo," pravi Janežič.

Pa tudi 15 metrov pod nivojem

Najvišja delovna višina dvigala je 31 metrov, se pa lahko v primeru intervencij na mostovih, ob rekah in ostalih globočinah s košaro spustijo tudi 15 metrov pod nivojem samega vozila. "Rešujemo lahko tudi ob Savi, za Savo, za železnico. Imamo 22 kilometrov reke Save in železnice, nekje tudi na težko dostopnih terenih. Vozilo bo primerno tudi za tovrstne intervencije, ne samo za samo gašenje in reševanje v višjih nadstropjih."

Gasilska lestev PGE Krško

Zdaj jim na pomoč priskočijo Krčani

A sevniški gasilci danes pri reševanju iz višin in globin "niso bosi", kot bi lahko sklepali iz zapisanega. "Občina Sevnica ima podpisano pogodbo s Poklicno gasilsko enoto Krško, da v primeru potrebe pridejo pomagati v Sevnico. Glede na to, da je odzivni, potovalni čas daljši, velikokrat sami takoj potrebujemo to vozilo. Tudi zaradi tega smo se odločili, da gremo v nakup tega vozila in imamo najsodobnejšo tehniko, ljudem pa nudimo pravočasno pomoč na samem kraju, ko je to najbolj potrebno," pravi Janežič.

V Sevnici v drugi polovici leta 2023

Takšno večnamensko vozilo bo velik finančni zalogaj, potrebnih bo nekje med 850.000 in 900.000 evrov. Sredstva bo v proračunih za naslednji leti zagotovila tudi Občina Sevnica, februarja se bodo po besedah Janežiča prijavili še na razpis Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Po najboljšem scenariju bi bilo novo gasilsko vozilo v Sevnici v drugi polovici leta 2023.

(bš, eP)

sevnica
pgd sevnica

Pridružite se nam