Skip to main content
Petek, 1. december 2023
10.03.2023
07:12
Ključavnice za kolo in motor
Ključavnice za kolo in motor
Motorji in kolesa so vedno bolj privlačna za tatove, zato boste za zaščito svoje lastnine največ storili kar sami.

Izberite kakovostno ključavnico, s katero boste bistveno zmanjšali tveganje za krajo vašega kolesa ali motorja.

Kolesa in motorji so čedalje bolj priljubljeno prevozno sredstvo. Na žalost pa so tudi vedno bolj pogosta tarča tatov, zato jih moramo pred njimi čim bolje zavarovati. Eden od najučinkovitejših načinov so zagotovo kakovostne ključavnice za kolesa in motorje, s katerimi jim, če ne drugega, bistveno otežimo delo.

Različne vrste ključavnic za kolesa in motorje

Predno se lotite nakupa ustrezne ključavnice, morate vedeti, ali jo potrebujete za zaklepanje kolesa ali motorja. Praviloma velja, da je za motor potrebno izbrati robustnejše modele, sicer pa vam je danes na voljo pestra ponudba različnih ključavnic za kolesa in motorje.

Med najbolj priljubljenimi so:

  • U ključavnice: U ključavnice veljajo za zelo varne in so vam na voljo v različnih velikostih. Sestavljene so iz trdega kovinskega obeska in odstranljive prečke, ki omogoča varno zaklepanje. Njihov zaklepni mehanizem je odporen na kladiva, dleta in podobno, če izberete ustrezno velikost pa imajo tatovi premalo prostora, da bi s pomočjo palice takšno ključavnico uničili.
  • Kabelske ključavnice: Kabelske ključavnice oziroma jeklene pletenice so vsestransko prilagodljive in uporabne, vendar nudijo manjšo stopnjo zaščito kot na primer U ključavnice. So izjemno raztegljive, zato lahko z njimi zaklenete več koles ali priklenete motor na širši objekt.
  • Ključavnice na verigo: Ključavnice na verigo so izjemno odporne in že pogled na izjemno debele člene verige bo marsikaterega tatu hitro pregnal stran. Vendar vse verige niso izdelane iz iste vrste kovine, zato se prepričajte, da so resnično izdelane iz visokokakovostne zlitine utrjene s kaljenim jeklom. Členi verige so lahko različno debeli. Za največjo varnost izberite debelejše verige.
  • Blokada zavornega diska: Predvsem za motorje je eden najpogostejših načinov zaklepanja z blokado zavornega diska. Blokada zavornega diska deluje tako, da preprečuje vožnjo z motorjem, njen zapah, ohišje in zaklepalni elementi pa so izdelani iz trdega jekla. V tem primeru morate le skrbeti za redno polnjenje baterije.

Različni mehanizmi zaklepanja ključavnic za kolesa in motorje

V splošnem velja, da je ključavnica tako močna, kot je močan njen najšibkejši člen. Zato vam nič ne koristi, če izberete ključavnico iz najdebelejše verige, če je le ta zaklenjena z majhno ključavnico s ključkom.

Torej je pri izbiri ključavnic za kolesa in motorje ključnega pomena tudi mehanizem odklepanja oziroma zaklepanja.

Med najpogostejšimi je zagotovo zaklepanje s ključem, ki je tudi zanesljivo in praktično. Nekoliko manj zanesljive pa so kombinacijske ključavnice na štirimestno kodo.

Ključavnica za kolo in motor

Najsodobnejši modeli ključavnic imajo celo vgrajene alarme, ki se sprožijo ob premikih motorja ali kolesa, lahko pa izbirate tudi med modeli, ki vam omogočajo zaklepanje s pametnim telefonom in Bluetooth povezavo.

Različne ključavnice imajo različno stopnjo varnosti in kakovosti

Če vam je resnično mar za vaše kolo ali jeklenega konjička, potem pred izbiro vedno preverite stopnjo varnostne zaščite ključavnice. Ta je izražena v številkah in večja kot je številka, večjo stopnjo zaščite vam bo ključavnica zagotavljala.

Policija priporoča vsaj stopnjo zaščite od št. 8 dalje.

Praviloma velja, da je zanesljivejša ključavnica izdelana iz robustnejših in trpežnejših materialov, posledično temu pa je tudi dražja. Vendar pa nikoli ni odveč investirati v kakovostno ključavnico.

Nenapisano pravilo je, da bi morali za ključavnico odšteti vsaj 2 – 5 % vrednosti motorja oziroma 5 – 10 % vrednosti kolesa. Torej, dražja kot je vaša lastnina, kvalitetnejšo ključavnico potrebujete.

Ključavnice Abus in Master Lock

Med trenutno najkvalitetnejšimi ključavnicami na trgu so tudi ključavnice Abus in Master Lock, ki so vam na voljo v vseh poslovalnicah Ključek. Ključavnice Abus KG so sinonim za kakovost, saj so vse njihove ključavnice ustrezno testirane proti lomljenju, rezanju, ščipanju, zmrzovanju in koroziji. Izdelane so iz visoko kakovostnih materialov, zato nudijo najboljšo stopnjo zaščite.

Abus in master lock ključavnice

 

V poslovalnicah Ključek so vam na voljo različni modeli Abus KG ključavnic z jekleno pletenico, ki vam nudijo zaklepanje na ključ ali s pomočjo štirimestne kode. Poleg tega pa lahko izbirate tudi med U ključavnicami in ključavnicami na verigo.

Ključavnice Master Lock izdeluje istoimensko ameriško podjetje, ki poleg ključavnic razvija tudi sefe in sorodne varnostne izdelke. Vse od njihove ustanovitve leta 1921 si je podjetje pridobilo zaupanje mnogih uporabnikov, zato ni nič presenetljivega, da velja danes za največjega svetovnega proizvajalca vseh vrst ključavnic.

Master Lock

 

V poslovalnicah Ključek so vam na voljo ključavnice Master Lock z jekleno pletenico, klasične kolesarske ključavnice z zaklepanjem na številčnico in v različnih barvah, največjo stopnjo zaščite pa vam nudijo ključavnice na verigo.

Varčevanje pri nakupu ključavnice se nikoli ne obrestuje. Če se ne želite pridružiti vsem nesrečnim bivšim lastnikom koles in motorjev, potem izberite kakovostno ključavnico.

oglasna novica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja