Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
05.02.2024
06:50
Foto: Občina Sevnica
Tekstilni odpadki so postali najhitreje naraščajoča vrsta odpadkov v Evropski uniji. Ločeno zbiranje odpadnega tekstila in oblačil bo s 1. januarjem 2025 postalo obvezno v vseh članicah EU.

Projekt KNOFcycle

V Zbirnem centru za odpadke v Sevnici je namenski zabojnik za odpadni tekstil dostopen že vrsto let. Za še bolj učinkovito ravnanje z odpadnim tekstilom pa je Komunala, d. o. o. Sevnica ob podpori Občine Sevnica pristopila k programu učinkovitega recikliranja oblačil, pri katerem sodeluje z zavodom KNOF in Staro šolo Sevnica.   

Projekt KNOFcycle je namenjen osveščanju o možnostih ponovne uporabe oblačil ob upoštevanju primernih standardov ohranjenosti posameznih kosov tekstila. Ekipa Stare šole Sevnica je za ta namen ustvarila KNOFcycle box, kartonasto škatlo, ki je namenjena pripravi oblačil, ki jih posameznik ali družina več ne potrebuje, hkrati pa so čista in dovolj ohranjena, da jih je mogoče ponuditi kot oblačila iz druge roke v butiku ponovne uporabe. Komunala Sevnica omogoča brezplačen prevzem škatle KNOFcycle box v Zbirnem centru za odpadke, na svojem sedežu in v butiku ponovne uporabe, Stari šoli Sevnica. Ta se od 1. februarja 2023 nahaja na novi lokaciji, na Prešernovi ulici 3.

Projekt v prvi vrsti vzpostavlja učinkovit sistem zbiranja rabljenih oblačil in raznih modnih dodatkov ter hkrati zmanjšuje količino tekstilnih odpadkov. Ob tem je pomembno poudariti tudi, da zabojniki za mešane odpadke niso namenjeni za odlaganje odsluženih in poškodovanih tekstilnih izdelkov, saj je te mogoče odložiti v namenski zabojnik v Zbirnem centru za odpadke.

občina sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja