Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
09.08.2023
08:40
Krajani Loč so besni
Grafika: ePosavje.com
Krajani Loč v občini Brežice so besni. Visoka Sava jim je zalila vas in domove. Če bi država že zdavnaj uredila protipoplavno zaščito - tudi z izgradnjo hidroelektrarne Mokrice, bi bilo danes drugače.

Krajani Loč so besni

BREŽICE "Ne vem, kje so zdaj tisti, ko imajo tiste ribe, zvezdoglede. Zdaj so verjetno že odplavale naprej, nas bo pa še potapljalo naprej," nam ob čiščenju blata in mulja, ki ga je visoka reka Sava v nedeljo prinesla na dvorišče hiše v Ločah razlaga domačin Franc. In s tem s prstom kaže na nevladnike, ki naj bi po njegovem zavlačevali s postopki in s tem izgradnjo hidroelektrarne Mokrice. Zadnja v verigi hidroelektrarn naj bi, tako verjamejo v Brežicah, rešila vprašanje protipoplavne zaščite (tudi) naselja Loče na jugovzhodnem delu občine Brežice.

Loče so še vedno poplavno nezaščitene

"Problem so Loče, ki so še vedno poplavno nezaščitene. To nas res žalosti. Ko se s krajani pogovarjam, so izjemno jezni, ogorčeni, da lahko neka civilna iniciativa že leta zavira poplavno varnost Loč, Rigonc in ostalih," v poplavljenih Ločah razlaga brežiški župan Ivan Molan.

"Plavamo... Sej ni prvič"

Domačin Ivan v pristnem domačem jeziku dodaja, "durhmarš govorijo... Še Tito je obljubljal nasip. In kak dugo že Tita ni, nasipa pa tudi ne. Kaj ti morem. Plavamo. Sej ni prvič." Poplavo v Ločah je prvič doživel leta 1953, v poplavah leta 2010 so imeli v hiši 40 centimetrov vode. "S tem živimo," skomigne z rameni.  In kaj pričakujejo? "Od leta 1964 obljubljajo nasipe. Takrat je bila največja voda. Zdaj smo 2023. Pa nikoli nič. Pa še nič ne bo, tako izgleda," dodaja Franc.

brežice
poplave
video

Pridružite se nam