Skip to main content
Sobota, 24. februar 2024
18.01.2024
12:52
Foto: Envato Elements
Na kmetiji Možgan v Leskovcu pri Krškem je prišlo do novega obrata v zgodbi, ki je močno odmevala v slovenski javnosti. Po odvzemu krav so bile krave sedaj vrnjene nazaj na kmetijo.

Krave že nazaj na kmetiji Možgan

Na kmetiji Možgan v Leskovcu pri Krškem je prišlo do novega obrata v zgodbi, ki je močno odmevala v slovenski javnosti. Po odvzemu krav s strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) zaradi domnevnih nepravilnosti v skrbi za živali, so bile krave sedaj vrnjene nazaj na kmetijo. Vendar pa, kot navaja kmet Rudi Možgan, se je njihovo zdravstveno stanje medtem poslabšalo.

Odvzem 24 glav goveda je sprožil val razprav po Sloveniji, zlasti glede upravičenosti in zakonitosti takšnega ukrepa. Uprava je prvotno odvzela živali zaradi neustreznih pogojev za govedo, ki so bili nastanjeni zunaj objektov, pomanjkanja ustrezno urejenih mest za krmljenje in napajanje ter nezagotovljenega stalnega dostopa do čiste vode.

Rudi Možgan, lastnik kmetije, je izrazil zaskrbljenost nad trenutnim zdravstvenim stanjem živali, ki naj bi se v času odvzema poslabšalo. Po vrnitvi 23 krav na kmetijo (eno naj bi pripeljali kasneje), je Možgan povedal, da so krave v slabšem stanju kot ob odvzemu.

Kritike postopka odvzema in pozivi k bolj uravnoteženemu pristopu

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), Roman Žveglič, je v izjavi za medije poudaril, da so bili ukrepi UVHVVR nesorazmerni in nezakoniti. Po njegovem mnenju so bili na kmetiji takoj po odvzemu krav sprejeti ukrepi za odpravo pomanjkljivosti, vključno z ureditvijo bivalnega prostora in območja za živali.

KGZS in Sindikat kmetov Slovenije sta uvodni odvzem živali označila za pretiran in nezakonit. V tem času je UVHVVR izločila uradno veterinarko, ki je bila vključena v prvotni inšpekcijski postopek, iz nadaljnjega postopanja v tem primeru.

Žveglič je izrazil upanje, da bo primer odvzema goveda opozoril na potrebo po manj "aktivističnem" pristopu v inšpekcijskih postopkih, ter poudaril, da bi morale v podobnih primerih poleg inšpektorja posredovati tudi druge ustanove, ki bi nudile pomoč ljudem na prizadetih kmetijah.

kmetijstvo
krava
leskovec pri krškem

Pridružite se nam