Skip to main content
Torek, 28. november 2023
20.06.2023
10:42
Foto: ePosavje
V Informacijskem središču GEN energije so včeraj, 19. junija 2023, z zaključno prireditvijo sklenili natečaj Mladi v svetu energije. Na letošnjem, že 15. po vrsti, je v sodelovalo 800 otrok.

Skupina GEN ob svojem temeljnem poslanstvu uresničevanja zanesljive proizvodnje in dobave nizkoogljične električne energije, trajna prizadevanja usmerja tudi v krepitev energetske pismenosti in zanimanja za energetske teme. Eden od projektov, ki ga že od leta 2008 organizirajo skupaj s programom Ekošola, je natečaj Mladi v svetu energije. Letošnji natečaj, že 15. po vrsti, so sklenili z zaključno prireditvijo v Informacijskem središču GEN.

Tema projekta je »Nizkoogljično je odlično!«

V sklopu natečaja je več kot 800 otrok in mladostnikov iz vse Slovenije predstavilo svoje poglede na razumevanje elektrike, energije in energetskih virov. Ob sloganu »Nizkoogljično je odlično!« je bilo skupaj ustvarjenih kar več kot 300 izdelkov: maket, plakatov, risb, kolažev, iger, slikanic in video izdelkov. Vse projekte je povezala misel, da je električna energija naša stalna in neločljiva sopotnica.

Podelili priznanja in simbolične nagrade

Nagradni natečaj Mladi v svetu energije je bil v letošnjem šolskem letu razpisan za štiri starostne skupine, za vsako izmed njih pa je bila prilagojena tudi vrsta in težavnost pričakovanih izdelkov. Izdelke je ocenjevala strokovna komisija v sestavi sodelavcev GEN energije in Ekošole, priznanja in simbolične nagrade pa sta prejemnikom izročili Katja Kralj iz Službe komuniciranja GEN in predstavnica programa Ekošola Jasmina Mlakar.

Letošnji prejemniki priznanj so:

Vrtec, prva starostna skupina

1. Vrtec Galjevica, mentorji Mateja Funkl, Miha Mrak, Simona Milost Dežman

2. Vrtec Jesenice, DO Frančiške Ambrožič, mentorica Anica Presterel

3. Zasebni zavod vrtec Želvica Maribor, mentorica Sandra Novak

 

Malčki, druga starostna skupina

1. OŠ Srečka Kosovela Sežana, mentorica Urška Žerjal

2. OŠ Kapela, mentorica Tjaša Novak

3. OŠ Sveti Jurij Rogašovci, POŠ Pertoča, mentorica Kaja Kous

 

Glavce, tretja starostna skupina

1. OŠ Drska, mentorica Katja Pečaver

2. OŠ Vransko - Tabor, POŠ Tabor, mentorica Simona Jan

2. OŠ Koseze, mentorica Petra Madronič

 

Raziskovalci, četrta starostna skupina

1. OŠ Šentvid, mentorica Barbara Švarc Fajdiga

2. OŠ Gustava Šiliha Velenje, mentor Damijan Vodušek

3. ŠC Celje, SŠ za gradbeništvo in varovanje okolja, mentorica Janja Čuvan

Zanimanje za energetske teme ne popušča

Kot nam je povedala Katja Kralj iz GEN energije so "zelo veseli, da zanimanje za energetske teme ne popušča, ampak samo narašča". Dodala je še, da se v GEN energiji zavedajo, da je na energetskem področju treba storiti še veliko. "Skupina GEN, kot nosilec zelenega prehoda spodbuja mlade, da se zavedajo, da je treba investirati v nizkoogljične vire energije" je še dodala.

gen energija
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja