Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
27.11.2023
10:27
Foto: Goran Rovan
Dve slovenski premieri, svetovna premiera, dva dirigenta, pevski zbor, štirje novi člani in prvi šestdesetletni godbenik. Koncert poln emocij in navdušenja, tako bi lahko poimenovali sobotni koncert.

Gostili španskega skladatelja in dirigenta

V soboto, 25. novembra 2023, se je v Kulturnem domu v Krškem odvil letni koncert Pihalnega orkestra Krško. Čeprav se je na prvi pogled zdel navaden koncert, je bil vse več kot samo to. Pihalni orkester je v goste povabil svetovno priznanega španskega skladatelja in dirigenta, Joséja Alberto Pino, ki je v Krško pripotoval že v četrtek. Z našim orkestrom je imel dve posebni vaji, čas pa je posvetil svojima novima skladbama, Steel Overture in Excalibur, ki sta nastali v času epidemije.

Španski skladatelj se je s krškimi godbeniki srečal že drugič. Prvič je gostoval pri nas pred točno petimi leti, v vmesnem času pa sta s predsednico orkestra Darjo Dobršek ohranjala stik. S podporo Mestne občine Krško, v okviru razpisa za projekte večje produkcije, so ga ponovno povabili v goste. Prosti čas so zapolnili z ogledom bogate posavske dediščine: Vodovodni stolp in ogled Posavskega muzeja v Brežicah, ogledom Vinske kleti Krško, Valvasorjeve knjižnice Krško in starega mestnega jedra, delegacijo s skladateljem pa je sprejel tudi župan Mestne občine Krško Janez Kerin

Fotogalerija (Foto: Goran Rovan):

Simfonična pesnitev - splet filmske glasbe iz kar 11 filmov

Na koncertu so premierno izvedli noviteto za pihalne orkestre, ki jo je po naročilu domačega dirigenta, Dejana Žnideršiča, napisal domači skladatelj, aranžer in profesor na Glasbeni šoli Krško, Dejan Učakar. Ennio Morricone ni le naslov tega dela. Je tudi skladatelj, ki je v svojih 91. letih napisal preko 70 del za filmsko industrijo. Z njo se je Žnideršič poistovetil. Pred desetimi leti je orkester zaigral splet Morriconejeve glasbe, zato je bila njegova velika želja, da se poklonijo temu velikemu skladatelju tudi v njegovem orkestru, ob prihajajoči 20. obletnici njegovega umetniškega vodenja krškega orkestra.

Simfonična pesnitev v treh stavkih, je splet filmske glasbe iz kar 11 filmov. Kot je povedal sam aranžer tega simfoničnega spleta, je delo nastajalo kar 70 ur. Orkestru se je na odru pridružil Mešani pevski zbor Zborallica iz Stične, ki je s svojimi glasovi navdušil vse zbrane.

Orkester je bil večkrat deležen stoječih ovacij. Pred prepolno dvorano, kar dvakrat so morali dodati sedeže, so predstavili tudi nove člane orkestra: flavtistki Veronika Pacek in Maja Špiler, klarinetistka Sofija Arh in tubist Urban Žičkar.

Milan Dobršek proslavil 60 let godbeništva

Orkester je proslavil 60 let godbeništva člana orkestra, Milana Dobrška. Veliko presenečenje za Dobrška je uspelo, bilo je polno emocij, tako na strani slavljenca in predsednice, ki je njegova hčerka. Med nagovorom ni mogla zadržati čustev, prav tako so se solze utrnile tudi obiskovalcem v dvorani.

Prireditev, ki jo je vodila Manca Marinčič, je minila v znamenju emocij in premier, prevladovala pa je glasba. Kot je v svojem nagovoru povedal gostujoči skladatelj, je podpora lokalne skupnosti in sponzorjev izrednega pomena, a še bolj pa je pomembna podpora tistih, ki se vračajo na koncerte. Za njih glasbeniki vadijo več mesecev, da jim postrežejo s koncertom. Zato so bili nad obiskom tokratnega koncerta navdušeni in se zahvaljujejo vsakemu posamezniku, ki jih podpirajo z obiskom vedno znova.

Zapisala: D. D. (Pihalni orkester Krško)

pihalni orkester krško
kulturni dom krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja