Skip to main content
V Posavju 12.2° C Četrtek, 23. marec 2023
14.03.2023
06:54
Društvo salamarjev Sevnica je tudi letos na 10. marca ob dnevu 40 mučenikov izvedlo tradicionalno Sevniško salamijado.

Leskovška salama najboljša na 62. Sevniški salamiadi

SEVNICA Tako kot pretekla leta  je komisija dan pred razglasitvijo v sestavi Dušan Lipej, članov- Bojan Zagorc, Braco Miroševič, Franc Sotošek, Karl Kozole, Gal Motore terrezača Miloša Krošelja in zapisnikarja Stojana Anzelca v posebni sobi Gostišča Vrtovšek imela obilo dela, saj je morala poizkusiti in oceniti 11 salam od prijateljev, 23 salam od domačih rejcev, za glavno kategorijo pa so ocenjevanje prinesli 101 salamo.

V popoldanskem času so na stojnicah vsi prisotni lahko poizkušali domače dobrote tako lokalnih kot tujih izdelovalcev mesnih izdelkov, ob glasbi ansambla Juhu pa je potekalo tekmovanje v metanju prest - zmagovalec je prejel odojka - in ugotavljane teže mesnih izdelkov v košari na odru. Ob 19. uri je prišel čas za podelitvijo priznanj in diplom. Po nagovoru predsednika društva Zdravka Mastnaka je sledila podelitev plaketa prijateljstva, katero je prejela Občina Sevnica, po nagovoru župana sevniške občine Srečka Ocvirka pa so pričeli s podelitvijo diplom.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Jože Petkovšek je naredil najboljšo salamo

Med prijatelji je 1. mesto zasedel Vedran Šinko (Pušča), 2. mesto Dražen Beluh (Šenkovec) in 3. mest Stjepan Gudec (Pušča, vsi iz Hrvaške). Med domačimi rejci je 1. mesto zasedla družina Tomažin (Tržišče), 2. mesto Božo Kragl (Sevnica) in 3. mesto Andrej Lisec (Studenec). Po glasbenem nastopu ansambla in predaji košare domačih dobrot Borisu Miliču, za košaro dobro je zapisal 8152 gramov, dejanska teža pa je bila 8156 gramov, je sledil vrhunec večera - podelitev diplom za najboljši salame. Komisija je ocenjevala zunanji izgled ,vonj, prerez, barvo, vsebino in okus

Največje število točk 51,1 oz. 1. mesto je osvojil Jože Petkovšek iz Leskovca pri Krškem, 2. mesto Milan Daničič iz Boštanja in 3. mesto Janez Peterlin iz Šmarjeških Toplic. Ob glasbi, pijači in se je druženje nadaljevalo pozno v noč, predsednik zveze salamarjev Mirjan Kulovec, pa je vse prisotne obvestil še o pogojih tekmovanja na državnem prvenstvu salamijad. To v sodelovanju z Zvezo društev vinogradnikov Slovenije pripravljajo 5. junija v Straži pri Novem mestu.

Anton Hruševar

leskovec pri krškem
fotogalerija
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja