Skip to main content
Torek, 28. november 2023
15.11.2023
13:34
Foto: ePosavje.com
Slovenska vojska in Združeno poveljstvo letalskih sil Nata v Evropi v sredo, 15. novembra 2023, v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki pripravljata predstavitev zavezniškega letala.

Predstavitev zavezniškega letala za zgodnje opozarjanje in kontrolo iz zraka

Slovenska vojska in Združeno poveljstvo letalskih sil Nata v Evropi v sredo, 15. novembra 2023, v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki pripravljata predstavitev zavezniškega letala za zgodnje opozarjanje in kontrolo iz zraka AWACS - Airborne Warning and Control System, ki zagotavlja poznavanje situacije v Natu in poudarjanje Natovih zmogljivosti za obrambo in zaščito vseh zaveznic.

Prihod letala v Slovenijo sovpada s četrtletno načrtovalno konferenco, ki poteka na letališču Cerklje ob Krki, na kateri kader iz celotnega Natovega zavezniškega poveljstva za operacije izvaja načrtovalne aktivnosti, povezane s sredstvi za zgodnje opozarjanje iz zraka.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva, polkovnik Janez Gaube, je poudaril, da pristanek letala potrjuje razvoj Slovenske vojske in njeno sposobnost podpirati tako slovenske kot Natove letalske operacije. Ta obisk je sovpadal z Natovo načrtovalno konferenco na istem letališču.

Poveljnik Natove operativne enote AWACS, polkovnik Maurizio Maggio, je izpostavil, da je AWACS ključna zmogljivost za nadzor morja in zračnega prostora, ki igra vitalno vlogo v Natovi vojaški zgodovini. Slovenija je kot zaveznica Nata od leta 2004 pomemben prispevek k zavezništvu, sodeluje v misijah in zagotavlja obrambne zmogljivosti.

Nato z dvema AWACS letaloma, nameščenima v Litvi, nadzira ruske dejavnosti v bližini meja zavezništva, zlasti od začetka rusko-ukrajinske vojne v februarju 2022. Letalo, ki je pristalo v Sloveniji, je del flote 14 nadzornih letal Nata s sedežem v Nemčiji.

Boeing E-3 Sentry

Letalo je razvilo podjetje Boeing Defense, Space & Security na bazi Boeinga 707, radar pa je razvil Westinghouse Electric. Uporablja se za detekcijo sovražnih letal, kot kontrolni in poveljniški center in kot komunikacijsko letalo. Uporabljajo ga Ameriške letalske sile (USAF), NATO, Kraljeve letalske sile (RAF), Kraljeve Savdske letalske sile in Francoske letalske sile. E-3 je lahko prepoznaven z velikim radarjem na vrhu trupa. Proizvodnja se je končala leta 1992 z 68 zgrajenimi letali.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

letališče cerklje ob krki
slovenska vojska

Pridružite se nam

Novice iz Posavja