Skip to main content
V Posavju N/A° C Sreda, 17. april 2024
01.04.2024
08:00
Foto: ZPM Krško
Iz ZPM Krško sporočajo, da imajo prvič v zgodovini ne samo predstavnico v delovnem predsedstvu nacionalnega Otroškega parlamenta, ampak tudi predsednico 34. nacionalnega Otroškega parlamenta.

Iz Zveze prijateljev mladine (ZPM) Krško sporočajo, da imajo prvič v zgodovini ne samo predstavnico v delovnem predsedstvu nacionalnega Otroškega parlamenta, ampak tudi predsednico 34. nacionalnega Otroškega parlamenta. To je Livia Zara Hauptman iz Osnovne šole Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki.

"Naj povemo nekaj besed o naši predsednici, saj smo ostali brez besed, ko smo se z njo pogovarjali na štiri oči. Doma niso imeli televizije (ne zaradi finančne stiske) do njenega četrtega leta starosti. Kupili so jo na predlog vrtca, da bosta s sestro vedeli, o katerih risankah se pogovarjajo njuni sovrstniki. S sestro imata trenutno le en telefon in vedno pokličeta starše, ko prideta domov. Zato čestitke tudi staršem, da ste vzgojili prvo predstavnico iz Posavja in predsednico Otroškega parlamenta," so dodali v ZPM Krško.

Kaj so Otroški parlamenti?

Otroški parlamenti so program vzgoje otrok za aktivno državljanstvo in demokracijo. Otroke spodbujajo k sodelovanju v družbenem življenju (participacija) in izobražujemo o človekovih in državljanskih pravicah. Kot oblike demokratičnega dialoga se izvajajo v večini osnovnih šol po Sloveniji, nadgradijo se s parlamenti na občinski in regionalni ravni in se zaključijo na nacionalnem otroškem parlamentu.

Program izvajajo že od leta 1990 in pomeni eno od izvirnih oblik spodbujanja otrok k izražanju lastnih mnenj o vprašanjih, ki jih izberejo sami. V programu sodelujejo ob podpori mentorjev in regijskih koordinatorjev.

Fotogalerija (Foto: ZPM Krško):

zpm krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja