Skip to main content
Petek, 1. december 2023
03.12.2022
07:50
Temperatura, žled, 2. december 2022
Grafika: ARSO
V soboto, 3. decembra, se bo nad Slovenijo na obrobju ciklonskega območja s središčem nad Tirenskim morjem okrepil dotok toplega in vlažnega zraka v višinah.

Med 500 in 1000 metri nad morjem možen pojav žleda

Vremenoslovci na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO) opozarjajo, da se bosta ob padavinah od jutra do večera predvsem na območju Notranjske in Kočevske med približno 500 in 1000 m nadmorske višine pojavljala žled in poledica. Omenjena pojava bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita.

Kako nastane žled?

Poledica in žled nastajata, ko tekoče padavine, torej dež, zmrzuje na tleh in na objektih, drevesih… Tekoča voda se podhladi (se ohladi pod ničlo), ne da bi zmrznila. "A le v mirovanju in brez ostalih zunanjih motenj. To se ne more zgoditi v primeru tekoče vode. Lahko se podhladijo dežne kaplje. V laboratorijskih, idealnih razmerah se lahko voda ohladi tudi pod -10 stopinj, ne da bi zmrznila," pravi Andrej Velkavrh z ARSO. In nadaljuje, "da se najpogosteje to zgodi, ko se v zračni masi s temperaturo pod ničlo vrine plast toplejšega zraka s pozitivno temperaturo. Snežinke, ki padajo z vrhnjega dela oblaka skozi tako plast, se tam stalijo. Ko pa nadaljujejo svojo pot proti tlom, pridejo spet v spodnjo mrzlo plast, kjer se ohladijo, a ne zmrznejo, temveč se podhladijo."

Kako kaže?

Ponoči bo oblačno. Proti jutru se bodo predvsem v južni in zahodni Sloveniji začele pojavljati padavine. Burja na Primorskem se bo znova nekoliko okrepila. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 2, na Primorskem okoli 6 °C.

Sobota

V soboto bo oblačno, padavine se bodo zjutraj in dopoldne od juga razširile na vso Slovenijo. Po nižinah bo večinoma deževalo, v severni polovici Slovenije pa sprva snežilo. Čez dan se bo meja sneženja dvigala. Predvsem ponekod na Notranjskem in Kočevskem bo v krajih med približno 500 in 1000 metri padal dež, ki bo zmrzoval. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 4, na Primorskem do 10 °C.

V soboto se bosta ob padavinah od jutra do večera predvsem na območju Notranjske in Kočevske med približno 500 in 1000 m nadmorske višine pojavljala žled in poledica. Omenjena pojava bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita.

Nedelja

V nedeljo bo oblačno, občasno bodo še padavine. Po nižinah bo deževalo. Burja na Primorskem bo zvečer ponehala. V ponedeljek bodo na vzhodu krajša obdobja sončnega vremena, drugod bo oblačno. Ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno še deževalo.

vreme v posavju

Pridružite se nam

Novice iz Posavja