Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
24.01.2023
16:16
Medalje za požrtvovalnost
Foto: Policija
77 pogumnih in srčnih posameznikov je prejelo posebna priznanja za svoja hrabra in požrtvovalna dejanja.

Med 77 pogumnimi tudi štirje iz Posavja

Na Policiji pravijo, da so se nagrajenci v 36 različnih nepredvidljivih in nevarnih situacijah so se izkazali pri reševanju dragocenih človeških življenj. Njihova ravnanja so vsem lahko v navdih in zgled, dodajajo. Med prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovalnost so tudi štirje policisti z dveh posavskih policijskih postaj. 

Dogodka v sevniški in brežiški občini

Policist Aleš Plevnik in policist kriminalist Jürgen Racman s Policijske postaje Sevnica sta 27. marca 2022 hitro in učinkovito zaustavila krvavitev pri ponesrečenem motoristu, s čimer sta mu rešila življenje. Policista Robi Bračun in Branko Kovačič s Policijske postaja Brežice pa sta 7. junija 2022 preprečila skok ženski z nadvoza na avtocesto ter jo z ustrezno komunikacijo in veliko človečnosti bodrila do prihoda reševalne ekipe.

Nesreča v okolici Sevnice

V prometni nesreči, ki se je zgodila v okolici Sevnice 27. marca lani, sta bila udeležena voznika motornega kolesa in osebnega avtomobila. Na kraj je bila napotena policijska patrulja, v kateri je bil tudi policist Aleš Plevnik. S službenim vozilom je zaprl cesto za promet, nato pa skupaj s sodelavcem stekel do ponesrečenega motorista, ki je ležal na tleh in močno krvavel iz hudo poškodovane noge, moški ob njem pa mu je že nudil prvo pomoč. S skupnimi močmi so motoristu prevezali nogo in poskušali ustaviti krvavitev.

V tem času je prispela še druga patrulja, v kateri je bil policist kriminalist Jürgen Racman, ki je ocenil, da obstoječa preveza zaradi motorističnih oblačil ne bo zadostovala. Na srečo je imel s sabo svojo urgentno prevezo za hude krvavitve, ki jo je uspešno namestil, policist Plevnik pa je s sodelavcem območje prometne nesreče zavaroval do prihoda reševalcev. Slednjim je policist kriminalist Racman pomagal tudi pri pripravi poškodovanca za helikopterski transport v klinični center. V kritičnem trenutku, ko je bilo ogroženo človeško življenje, sta se oba, Aleš Plevnik in Jürgen Racman, odzvala hitro in učinkovito, zato prejmeta medaljo policije za požrtvovalnost.

Dogodek na Obrežju

Policista Policijske postaje Brežice Robi Bračun in Branko Kovačič sta 7. junija 2022 zvečer nadzirala državno mejo ob dolenjski avtocesti v smeri proti mejnemu prehodu Obrežje. Na nadvozu v bližini sta opazila osebo, ki je stala na nezavarovani strani in se držala ograje; očitno je bilo, da želi skočiti z mostu. S službenim vozilom sta se ji približala in ugotovila, da gre za starejšo občanko. Skupaj sta pristopila do nje. Policist Bračun jo je ogovoril, medtem pa jo je policist Kovačič prijel za roke. Skupaj sta jo potegnila čez ograjo na varno.

Žensko v globoki čustveni stiski so reševalci odpeljali na nadaljnje zdravljenje v bolnišnico. Policista Robi Bračun in Branko Kovačič sta na nevarnem delu avtoceste, na nadvozu, s svojo zbranostjo, ustrezno komunikacijo in veliko človečnosti neznani ženski rešila življenje, za kar si zaslužita medaljo policije za požrtvovalnost.

Vir: policija.si

Z območja novomeške policiste uprave med nagrajenci devet policistov in občan

Z območja Policijske uprave Novo mesto je medaljo tokrat prejelo devet policistov in občan. Poleg že omenjenih štirih še policist Policijske postaje Novo mesto, ko je v mesecu marcu na poti v službo, posredoval v primeru poskusa uboja. Policist Policijske postaje Novo mesto in občan sta iz reke Krke rešila moškega, ki je poskušal storiti samomor, policist Policijske postaje Dolenjske Toplice je julija med interveniranjem s požrtvovalnim ravnanjem preprečil moškemu, da bi skočil storil samomor s skokom z balkona, policista Policijske postaje Novo mesto pa sta oktobra hudo poškodovanemu moškemu nudila prva pomoč, mu uspešno ustavila krvavitev in s tem rešila življenje.

policija
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja