Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
28.03.2023
15:47
Rak debelega črevesa
Grafika: ePosavje.com
Marec je mednarodni mesec boja proti raku na debelem črevesu in danki. Gre za peti najpogostejši rak v Sloveniji, saj za njim na leto zboli okoli 1400 ljudi.

Mesec boja proti raku na debelem črevesu in danki

KRŠKO Če rak na debelem črevesu in danki odkrijemo dovolj zgodaj, je povsem ozdravljiv, s pravočasnim odkritjem predrakavih sprememb na črevesju, polipov, pa ga lahko tudi preprečimo. Tudi s pomočjo presejalnega programa Svit, ki je namenjen vsem starim od 50 do 74 let.

Svitov ambasador potem: "Ko sem dobil vabilo, se nanj nisem odzval"

Svitov ambasador Bojan Cizel pravi, da je za raka izvedel preko sodelovanja v programu Svit. "Takoj moram povedati, da prvič, ko sem dobil vabilo za sodelovanje v tem programu, da se vabilu nisem odzval. Ker sem pač bil nekako dobrega zdravja, nobenih težav nisem imeli na tem področju in sem pač rekel, da to ni za mene. No, ko sem pa drugič prejel vabilo, sem pa tudi nekaj časa odlašal, potem pa sem se le odločil. Mogoče še malo manj zaradi sebe, kot pa zaradi vljudnosti do tistih, ki pač to pošiljajo. No, sem se odzval nanj, potem je bil pa izvid pozitiven. Sledile so nadaljnje raziskave. Kolonoskopija, CT in tako naprej. Potrjena je bila diagnoza rak debelega črevesa, operacija, kemoterapija. V dobrega pol leta smo zadevo uspešno zaključili. To je bila ta moja izkušnja."

"Svojemu zdravju narediš eno veliko korist"

Vladimira Tomšič iz Posavskega in obsoteljskega društva za boj proti raku dodaja, da se odzovite na vabilo. "Prvo, ko dobiš vabilo, razmišljaj, da je država namensko porabila količino denarja, znanja in vseh veščin, da ti je to vabilo poslala. Potrebno je, da se odzovete na to vabilo, dobite tudi epruvetke z navodili, kako oddati blato." Poleg tega, če je mogoče danes res živimo v tem času denarja in materialnih stroškov, vedite, da je tu tudi denar in da je ta pregled plačan iz tvojega denarja, tudi iz tvojega obveznega zdravstvenega zavarovanja, da si to že plačal in oddelal. In da, to nam državljanom pripada. In je res dvojni benefit torej. Eno je, da ne izkoristiš denarja, drugo pa je, da narediš svojem zdravju eno veliko korist," dodaja sogovornica.

krško
sevnica
posavski tednik
video
zdravje

Pridružite se nam