Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
14.12.2022
12:50
Zdravstveni dom Krško
Foto: arhiv ePosavje
V petek smo na naših straneh objavili zapis o napovedanem predlogu krčenja mreže enot nujne medicinske pomoči, po katerem bi v občini Krško v večernem času ostali brez dežurnega zdravnika.

Minister za zdravje zavrnil očitke o krčenju mreže nujne medicinske pomoči

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v torek zavrnil očitke, da naj bi ministrstvo z reorganizacijo krčilo mrežo nujne medicinske pomoči. Kot pravi, je predlog, ki je zaokrožil v javnosti, zgolj delovni dokument, o katerem se mora stroka še uskladiti. Po poročanju Dela pa, da če se izkaže, da ga je javnosti posredovala ena od direktoric zdravstvenega doma, blizu stranke SDS, bodo ukrepali proti njej.

"Spremembe na tem področju so sicer nujne"

Po besedah Bešič Loredana so sicer spremembe na tem področju nujne, saj med drugim nekateri zdravstveni domovi ne zmorejo več zagotavljati neprekinjenega zdravstvenega varstva. Z reorganizacijo, ki naj bi zaživela z letom 2024, želijo urediti delo v ambulanti družinskega zdravnika in delo v ambulanti dežurne službe. Ob tem pa želijo poenotiti delo v vseh urgentnih centrih, ki se zdaj po državi razlikuje.

Zapis dopolnjujemo.

Rešilec NMP Krško

Zmanjšanje dežurnih ambulant

Projekt govori o tem, da naj bi ministrstvo za zdravje v prihodnje zmanjšalo število dežurnih ambulant. Te bi namreč neprekinjeno delovale le v urgentnih in satelitskih urgentnih centrih, zdajšnje dežurne ambulante, ki delujejo v okviru zdravstvenih domov in ne bi postale satelitski urgentni centri, pa bi bile med 20. in 7. uro ukinjene.

Po tem predlogu v Krškem ponoči brez dežurnega zdravnika

Med njimi je tudi ambulanta nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Krško. To pomeni, da bi občan v primeru potrebe po nujni medicinski pomoči moral obiskati Splošno bolnišnico Brežice, v okviru katere deluje urgentni center, ali Zdravstveni dom Sevnica, kjer je predviden satelitski urgentni center.

Levica: "Izražamo zaskrbljenost zaradi predloga"

Na informacije v javnosti so se odzvali tudi v koaliciji stranki Levica, kjer izražajo zaskrbljenost zaradi predloga delovne skupine Ministrstva za zdravje o ukinitvi centrov nujne medicinske pomoči v številnih občinah po Sloveniji. "Urgentnega zdravnika bi tako izgubili v krajih, kot so Kamnik, Komenda, Krško, Kranjska Gora, Metlika, Trebnje in mnogi drugi. Ker delovna skupina utemeljuje ukrep s pomanjkanjem razpoložljivih zdravnikov, smo v Levici na ministrstvo za zdravje naslovili vprašanje, koliko zdravnikov s koncesijo ne izpolnjuje zakonske dolžnosti opravljanja nujne medicinske pomoči," pravijo.

O koncesionarji in službi nujne medicinske pomoči

Nato nadaljujejo, "da do koncesionarji namreč v skladu z Zakonom o zdravniški službi obvezani opravljati nujno medicinsko pomoč - za to pa so plačani enako kot njihovi kolegi iz javnih zdravstvenih ustanov. Kljub zakonskim določilom pa smo bili v preteklem mesecu priča ad-hoc ukrepom za vključevanje koncesionarjev v sistem nujne medicinske pomoči s strani občinske oblasti v Ljubljani. Tudi minister Loredan je nedavno v oddaji Tarča izjavil: "Zdravniki na koncesijah večinoma ne sodelujejo pri nujni medicinski pomoči, nimajo take vloge, ker ne moreš "kar tako" priti do njih.” Če so koncesionarji res del javne mreže, kot se vztrajno poudarja, potem nas zanima, zakaj ne sodelujejo pri izvajanju nujne medicinske pomoči in o kakšnem izpadu je govora."

zdravje
zdravstveni dom krško

Pridružite se nam