Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
24.06.2023
12:09
Foto: Anton Hruševar
V cerkvi sv. Ane v Leskovcu pri Krškem se je začel 21. cikel Aninih glasbenih večerov. Mlada citrarka Ana Jagrič je navdušila s svojim virtuoznim nastopom.

Uvod v glasbeno poletje: Anini glasbeni večeri v Leskovcu pri Krškem

V nedeljo, 18. junija 2023, so se v cerkvi sv. Ane v Leskovcu pri Krškem pričeli letošnji Anini glasbeni večeri. Cikel poletnih koncertov, že 21. po vrsti, je odprla Ana Jagrič, mlada nadarjena citrarka iz Pišec. Predstavila se je kot ena najmlajših na Aninih glasbenih večerih - nastop je bil hkrati njen zaključni koncert glasbenega izobraževanja na Glasbeni šoli Brežice, kjer je srkala glasbeno znanje pod mentorstvom profesorice Anite Veršec. Jeseni bo nadaljevala redno šolanje citer na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Izjemna talentiranost: Ana Jagrič in njen virtuozni nastop na citrah

V prvem delu koncerta smo slišali preplet klasičnih skladb različnih zvrsti in obdobij, prirejenih za citre – vse od skladb baroka, renesanse, do slovenske ljudske, filmske in sodobne glasbe. Kot je ob koncu dejal Danijel Ivša, ravnatelj Glasbene šole Brežice, "akega programa na citrah ne slišimo prav pogosto, še posebej ne pri tako mladih glasbenikih". Ana je pokazala svoj talent, virtuoznost in zrel občutek za interpretacijo in gotovo se ji obeta izjemna glasbena prihodnost.

Raznolik repertoar: Od klasičnih skladb do ljudske glasbe in sodobnih priredb

V drugem delu je njen inštrument zazvenel v zanimivi komorni zasedbi. Pridružili so se ji Rok Beričnik na bas citrah, Ivana Lesinšek na violini in Marjetka Podgoršek Horžen s svojim glasom. V mnogih ljudskih pesmih smo slišali, kako odlično se povežejo citre z violino in nadgradijo z ženskim glasom.

Slavnostni zaključek: Čestitke in zahvale za Anin izjemen prispevek

Zaključek koncerta je bil precej čustven – s čestitkami Ani za številna osvojena priznanja in nagrade, z zahvalami za njenih prek 100 nastopov v osmih letih ter za njen doprinos h glasbenemu življenju v občini in širšem okolju.

Nadaljevanje glasbenega poletja: Prihajajoči koncerti Aninih glasbenih večerov

Prvi koncert je bil več kot odličen uvod v glasbeno poletje v Leskovcu pri Krškem. Tudi letos bodo Anini glasbeni večeri štirje in se bodo zvrstili v obdobju od junija do septembra. Naslednji bo kot vsako leto, 26. julija, na god svete Ane, ko bomo prisluhnili zvoku orgel na koncertu Marije Snežke Podpečan.

Janja Žarn

glasbena šola brežice
leskovec pri krškem

Pridružite se nam

Novice iz Posavja