Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
04.02.2023
18:32
Močan veter v Posavju
Foto: PGD Sevnica
Kot smo na naših straneh poročali v petek, se je uresničilo. Močan severni veter je v soboto razkril kar nekaj streh in podrla drevesa, največ dela so imeli gasilci v občini Sevnica.

Več razkritih streh in podrtih dreves

Gasilci posredovali na šestih strehah

V občini Sevnica je močan veter razkril ali poškodoval kritino na štirih stanovanjskih objektih, na enem večstanovanjskem in enem gospodarskem objektu. Posledice so sanirali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Sevnica in Prostovoljnega gasilskega društva Krmelj, na nekaterih objektih tudi s pomočjo vrvne tehnike. Dežurni pri Komunali Sevnica in Cestnem podjetju pa so odstranili večje število podrtih dreves, ki so ovirala promet. O podrtih drevesih so poročali iz Krmelja, Lukovca, Blance, Podgorja ob Sevnični in iz ostalih krajev.

Močan veter v krški in brežiški občini

Dežurni pri Kostaku Krško in CGP Novo mesto so v občini Krško zaradi močnega vetra, ki je podrlo več dreves, posredovali na več cestah in sprostili cestne odseke. V občini Brežice so podrta drevesa, ki so onemogočala ali ovirala promet, odstranili dežurni pri Komunali Brežice in CGP Novo mesto.

Zračni tlak, 4. februar 2023

Hiter prehod hladne fronte

Po hitrem prehodu hladne fronte se je od zahoda nad srednjo Evropo in Skandinavijo razširilo območje visokega zračnega tlaka, od severa doteka k nam hladnejši in suh zrak. Jutranje temperaturno dogajanje v Posavju je bilo zelo zanimivo. Ob 7.30 so termometri pri občinski stavbi v stari Sevnici pokazali 1,2°C. Še niti ne pol ure pozneje je bilo še +9,4°C. Podoben hitri skok temperatur so zabeležili na postaji v Krškem. Od 2. ure zjutraj se temperature ni dvignila nad 2°C, nato pa se je temperatura v eni uri - ob 7:30 in 0,2°C do 8:30 in 9,8°C - dvignila za skoraj 10°C. 

Kje tiči razlog za tako hiter skok temperatur?

In kje lahko iščemo vzroke za tako hiter skok temperatur v dolini? V severnem vetru, ki je imel tokrat fenski efekt. Za nastanek fena je potrebno, da so na obeh straneh gorskega masiva različne vrednosti zračnega tlaka. "Horizontalni gradient zračnega tlaka povzroča, da se zrak premika s kraja višjega zračnega tlaka na eni strani gorskega masiva na drugo, kjer je zračni tlak nižji. Tokovi fena so posledica psevdoadiabatičnega delovanja," pišejo v učbenikih.

V 12 urah na barometru +12 hPa

Še ob 5. uri zjutraj je bil zračni tlak v Krškem 1015,3 hPa, ob 11. uri je bilo na barometru 1020,8 hPa, še šest ur pozneje pa 1027,9 hPa. Zračni tlak se je v dvanajstih urah povišal za dobrih 12 hPa.

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam