Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
01.09.2023
11:07
Moj prvi šolski dan
Foto: ePosavje.com
Kako se svojega prvega šolskega dne spominja sevniški župan Srečko Ocvirk in kaj svetuje prvošolcem ob vstopu v novo življenjsko obdobje? In kaj nam je še povedal? Več v nadaljevanju.

Moj prvi šolski dan

SEVNICA "Svojih prvih šolskih dni se spominjam. To so bili časi, ko ni bilo devetletke, ko smo še hodili v malo šolo in mala šola je bila posebno doživetje. Igra, kajti izkušnje z vrtcem nimam. In res lepo je bilo v mali šoli, kjer ni bilo potrebno še znati abecede niti poštevanke. Potem je postala bolj zahtevno, simpatično," o svojih spominih na prve šolske dni pravi sevniški župan Srečko Ocvirk.

Največji dogodek? Prihod v šolo in odhod domov

In kaj je bil po njegovo največji dogodek iz tistih časov? "Zagotovo prihod in odhod iz šole in v šolo. To pomeni prihod do avtobusa, avtobus in čakanje na avtobus. To pa je tisto dogajanje, ki daje prihodu v šolo oziroma šoli poseben čar. Verjamem, da je danes še vedno tako in da se na avtobusih marsikaj dogaja zelo zanimivega in prijetnega," še dodaja.

"Oblikovanje skupnosti in družbe temelji na poznanstvih iz osnovne šole"

"Pot v šolo, pot iz šole je zagotovo druženje, spoznavanje in tega mislim, da se ne sme otrokom odvzeti, kajti oblikovanje skupnosti, oblikovanje družbe, temelji na poznanstvih iz osnovne šole. To so najbolj trdna poznanstva, ki trajajo najdlje. In to je nujno, da je ta čas pred in po šoli dobro izkoriščen v smislu druženja med samimi učenci," še pravi Ocvirk.

"Pogumno, sproščeno in hkrati tudi nekoliko previdno"

In kaj sporoča otrokom in staršem ob prvem šolskem dnevu? "Naj bo predvsem pogumno, sproščeno, a hkrati nekoliko tudi previdno, kajti promet je nevaren, zahteven, varen je toliko, kot varno ravnamo vsi posamezniki v prometu. In če se držimo načel varnosti - tako vozniki, starši kot tudi otroci, bo zagotovo varno. Predvsem pa sproščeno, kajti šola je prostor, kjer se pridobiva znanje. Upam, da na sproščen način in z dobro voljo. In to naj bo vodilo."

šole v posavju
sevnica

Pridružite se nam