Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
12.03.2024
07:25
Foto: Anton Hruševar
Dan mučenikov, 10. marec, je v Sevnici že 60 let prav poseben praznik. Na ta dan se je leta 1962 v gostilni Vrtovšek rodila sevniška salamijada.

Salamijada je vsako leto na dan mučenikov, 10. marca

Sevniška salamijada, ki jo prirejajo neprekinjeno od leta 1962, velja za mater vseh salamijad. Prvo leto sta bili na mizi salami gostilničarja Petra Vrtovška in njegovega prijatelja Rudija Mlinariča. Naslednje leto so bile tri in nato vsako leto več, kakšno leto tudi več kot sto. "Nikoli si nismo predstavljali, da bo kdaj nastalo kaj takšnega, odkar sta prvič naš lokalni birt Vrtovšek in mestni frizer Mlinarič ocenila, katera salama je najboljša. Naša salamijada je tudi drugim ocenjevanjem po Sloveniji tlakovala pot. Uspela sta nam dva velika meta: lepo, veliko gibanje po vsej državi in tudi mednarodnost, saj smo del mednarodnega združenja mest, ki pripravljajo festivale ocenjevanja salam in najboljših klobas," je dejal predsednik Društva salamarjev Sevnica Zdravko Mastnak.

Posebnost sevniške salamijade je, da je vstop dovoljen izključno moškim. "Tudi o tem teče debata, seveda," pravi Mastnak. "Na neki način je velik zagovornik tega, da se ne odločimo za spremembo, naša tradicija, mučeniški dan in moški, ki se takrat tu dobimo. Po drugi strani pa bi lahko šlo za čar drugačnosti, če bi povabili tudi ženske. Morda bi prireditev prerasla v še širše gibanje in veselje. Ampak za zdaj ostajamo pri tradiciji, torej samo moški, na trdnih tleh," dodaja.

Kot je še dodal, ženam vstop ni eksplicitno prepovedan, "je pa res, da je bilo na ta dan, pred 63 leti izbrano, da ženske lahko pridejo, vendar v tistem času je na vsako mizo morala dati dva litra vina, Štefan vina so takrat rekli. No in seveda bila je ena, ki je to naredila do sedaj. Danes je prireditev bistveno večja in miz kar nekaj, tako da zaenkrat se ni nobena dama, po Olgi Colner, ki pa je to storila, opogumila in prišla z vinom".

Letošnja Salamijada že 63.

Tudi letos je Društvo salamarjev Sevnica, kot tradicija veleva, na dan mučenikov, pod šotorom pred gostiščem Vrtovšek izvedlo že 63. Sevniško salamijado. Tokrat je komisija v sestavi zapisnikarja Stojana Anzeca, predsednika Dušana Lipeja ter članov: Francija Sotoška, Bojana Zagorca, Karla Kozoleta, Gala Motorna, Romana Kragla in rezalca salam Miloša Krošelja, imela naporno delo, saj so morali oceniti 96 vzorcev salam odprtih kategorij, 24 vzorcev rejcev iz sevniške občine in 30 vzorcev od prijateljskih društev iz tujine (Nemčije,Hrvaške,Madžarske, Srbije…)

Za popestritev celotne prireditve je ekipa Mesarsta Tomšič iz Ljubljane na prizorišče pripeljala 20 metrsko salamo, katero so kasneje navzoči gostje po kosih lahko tudi kupili. V sklopu iger so se obiskovalci lahko pomerili v metanju prest na kolček s salamami.

Poleg domačih salam in bograča so obiskovalci lahko preizkušali domače kulinarične dobrote. Program so pričeli s podelitvijo plakete prijateljstva, katero je za dolgoletno delo v društvu in za promocijo samega društva, tako doma kot v tujini, prejel Karl Rožman. Sledili so nagovori predsednika društva Zdravka Mastnaka, župana občine Sevnice Srečka Ocvirka, predstavnika vinske kleti KZ Krško in predsednika zveze salamarjev Mirjana Kulovca, nato pa je sledila razglasitev zmagovalcev.

V kategoriji prijateljev iz sosednih držav je nagrado za 1. mesto prejel Goran Mitov iz Srbije, 2. mesto Marinko Šinko iz Hrvaške  in 3. mesto Petar Šinko, prav tako iz Hrvaške.

V kategoriji domačih rejcev oz.10. Salamijadi rejcev pa je zmagal Božo Kragl –Lončarjev Dol, 2. mesto je zasedla družina Tomažič iz Tržišča, 3. mesto pa je osvojil Andrej Lisec iz Osredka.

Na 63. salamijadi pa je letos nagrado in prehodni pokal za 1. mesto prejel Boštjan Peterlin iz Šmarjeških Toplic. 2. mesto je pripadlo Simoni Felicijan iz Boštanja, 3. mesto pa je osvojil Alojz Peterlin iz Šmarjeških Toplic.

Pri metanju prest je največ točk dosegel Denis Žnidaršič, ki je  za nagrado prejel odojka, prav tako pa so podelili pa tudi košaro domačih mesnih izdelkov.

Po razglasitvi vseh zmagovalcev se je ob zvokih ansambla Pik, sledila izmenjava mnenj o kakovosti letošnjih salam, druženje pa se je nadaljevalo še pozno v noč.

Anton Hruševar 

sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja