Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
23.03.2024
09:00
Na drugem organiziranem protestnem shodu proti azilnemu domu na mejnem prehodu Obrežje se danes, 23. marca 2024, znova zbirajo krajani in predstavniki obmejnih Krajevnih skupnosti.

Množičen protestni shod poteka ob mejnem prehodu Slovenska vas, kjer se zbirajo prebivalci in izražajo nestrinjanje o načrtovanemu azilnemu domu. Nezadovoljstvo se je začelo širiti po občini, ko je bila objavljena možnost postavitve azilnega doma, ki ga mnogi vidijo kot grožnjo varnosti in stabilnosti regije. Shod skupaj z Iniciativno skupino proti azilnemu domu na Obrežju organizirata krajevni skupnosti Jesenice na Dolenjskem in Velika Dolina. Prejšnjo soboto se je na protestnem shodu zbralo več sto ljudi.

Na današnjem prijavljenem shodu je po prvih ocenah trenutno prisotnih slabih 1000 protestnikov, ki želijo na miren način izraziti naspotovanje odloku vlade. Posebnost tokratnega shoda je, da skupina protestnikov organizirano hodi od zbirališča pri parkirišču Lesnine do Gasilskega doma Obrežje. Organizatorji pozivajo protestnike k upoštevanju cestnoprometnih predpisov. Želja je, da je shod miren in da ne ovira prometa. Njihovo prečkanje mostu je namenjeno prikazu neposredne bližine predlagane lokacije azilnega doma in prvih hiš v naseljih Obrežje in Jesenice na Dolenjskem.

Protestu se je pridružilo tudi okoli 30 traktoristov, ki po naselju krožijo z izobešenimi slovenskimi zastavami. Protesta sta se udeležila tudi župan Občine Brežice g. Ivan Molan in poslanec Državnega zbora Republike Slovenije g. Branko Grims. 

Evropska poslanka Romana Tomc je že v četrtek obiskala predvideno lokacijo in delila svoje razočaranje, "načrtovanje azilnega doma je nepremišljeno in nesprejemljivo. Skupaj moramo stopiti in zahtevati, da se ta načrt prekliče". Njeni komentarji so odražali občutke mnogih, ki so se pridružili protestnemu gibanju.

Protestniki obljubljajo, da bodo glasno in mirno izrazili svoje nasprotovanje ter zahtevali, da se njihovih pomislekov glede načrtovanega azilnega doma resno upošteva. Namen protestnega shoda je, kot so povedali udeleženci, da Vlada Republike Slovenije prisluhne glasu svojih prebivalcem in razmisli o alternativnih rešitvah, ki ne bi ogrožale njihove varnosti in dobrobita lokalne skupnosti.

Fotogalerija: ePosavje MEDIA, d. o. o.

mejni prehod
obrežje
protestni shod
migranti

Pridružite se nam