Skip to main content
Petek, 2. junij 2023
23.01.2023
22:41
Sneženje, 23. januar 2023
Foto: ePosavje.com
Pred nami je vremensko živahen začetek novega delovnega tedna. Na višjih nadmorskih višinah - na Gorjancih in okoli Lisce ter Bohorja - bi lahko padla večja količina novozapadlega snega.

IZ MINUTE V MINUTO:

Sneženje 23. in 24. januarja 2023

PONEDELJEK, 23. JANUAR 2023

(19:29) Koliko snega in dežja je padlo v Posavju?

V spodnji tabeli objavljamo količino dežja v zadnjih 24 urah, največ ga je padlo v Dovškem - 61,4 mm dežja. 

Vremenska postaja Količina padavin
Kapele 38,1 mm
Dovško 61,4 mm
Bučerca 22,6 mm
Sevnica (OŠ Sava Kladnika) 48 mm
Bizeljsko 30,8 mm
Vrhulje 6,2 mm
Leskovec pri Krškem 27,6 mm
Sevnica (Občina) 22,8 mm
Sremič 0,6 mm
Birna vas 25,3 mm
Straža pri Krškem 8,4 mm

(19:27) Veliko dela za vzdrževalce cest in gasilce

Snegolom

Ob današnjem sneženu je na lokalne ceste v naseljih Sela pri Dobovi in Gazicah, občina Brežice, padlo več dreves. Delavci Komunalnega podjetja Brežice so drevesa, ki so ovirala promet odstranili s cestišča. V krški občini so delavci cestnega podjetja in Kostaka Krško posredovali v naseljih Malo Mraševo, Veliko Mraševo, Šutna, Brezovica, Planina, Kalce in Lepa vas, kjer je padlo več dreves in so ovirala promet.

Meteorna voda

V občini Brežice so gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Brežice okolica, Brežice mesto, Veliki Obrež, Sela, Bukošek in Gabrje prečrpavali vodo iz kletnih prostorov objektov v naseljih Dobova, Črnc, Cundrovec in Gabrje.

V občini Krško so gasilci Poklicne gasilske enote Krško in Prostovoljnega gasilskega društva Senovo, v naselju Brestanica in Dovško v občini Krško prečrpali vodo iz kletnih prostorov objekta in opravili izkop jaška za preprečitev nadaljnjega vdora meteornih voda.

(19:25) Sneženje na jugu se umirja

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje se sneženje na jugu Slovenije umirja, prav tako se umirja burja na Primorskem, ki v sunkih dosega hitrosti do 90 kilometrov na uro. Ponoči bo predvsem na Koroškem, na Zgornjem Savinjskem in na širšem območju Pohorja, Kozjaka obilneje snežilo, možen bo snegolom, do jutra lahko zapade od 10 do 25 cm snega. V večjem delu gora je velika nevarnost proženja snežnih plazov.

(12:38) Vozne razmere na Dolenjskem so zahtevne

Na območju Dolenjske že več ur sneži, vozne razmere so zahtevne, promet pa zelo upočasnjen, zato vsem voznikom svetujemo previdnost. Policisti že vso noč spremljajo razmere na cestah, obveščajo pristojne službe in na več odsekih cest iz prometa izločajo tovorna vozila. Veliko težav je zaradi podrtih dreves, ki so padla na cesto in ovirajo promet.

17 prometnih nesreč

Od sinoči, od 22. ure so obravnavali dve prometni nesreči, v katerih so se udeleženci lažje poškodovali in 15 prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. V večini primerov je šlo za trke v podrta drevesa in zdrse vozil.

Izločanje tovornih vozil

Na dolenjski avtocesti velja izločanje za tovorna vozila nad 7,5 tone na počivališču Starine in na Obrežju (proti Ljubljani) in med priključkoma Ivančna Gorica in Bič proti Novemu mestu. Prepoved za tovorna vozila nad 7,5 ton je tudi na cesti Soteska - Črmošnjice Črnomelj. Prepoved za priklonike in polpriklopnike velja tudi na glavni cesti Novo mesto - Metlika in na cesti Semič - Jugorje.

Nasveti policistov

Policisti voznikom svetujejo, naj upočasnijo hitrost, povečajo varnostno razdaljo in vozijo strpno. Na pot se naj odpravijo le, če je to nujno potrebno. Preverijo naj razmere na cestah z vozil pred vožnjo odstranijo sneg in se na pot odpravijo pravočasno. Previdni naj bodo tudi pešci, saj je na pločnikih marsikje še veliko snega. Hoja ob robu cestišča je v zimskih razmerah zaradi nevarnosti zdrsov vozil še posebej nevarna. Tudi za pešce velja, naj opravke odložijo, če ti niso nujno potrebni.

(11:51) Starine (spletna kamera)

Precej bolj zimsko je višje proti Ljubljani, na Starinah pred Novim mestom je čisto prava zima.

(11:48) Meja sneženja je na 400 metrih nad morjem

Sneg

V Posavju je meja sneženja na okoli 400 metrih nad morjem. Na Sremiču močno sneži, na Bučerci pada dež. Tudi sicer drugod po Posavju so podobne razmere. V zadnjih treh urah so na Lisci zabeležili 4 nove centimetre snega (imajo ga 74 cm), na Miklavžu na Gorjancih imajo 66 cm snega, nižje pa beležijo veliko dežja.

Dež

Tako so na Sromljah do tega trenutka zabeležili 41,6 mm dežja, v Pišecah 348,4 v Sevnici 32,5 mm padavin. Na Raki je v zadnjih 24 urah padlo 12,8 mm dežja, na Bučerci 11,4 mm, na Sremiču pa samo 0,6 mm dežja. 

Spodnja Pohanca, 23. januar 2023

(07:28) Na Obrežju izločajo tovornjake proti Ljubljani

Na območju mejnega prehoda Obrežje v smeri Ljubljane izločajo tovornjake, na avtocesti namreč velja prepoved prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone. Na dolenjski avtocesti sicer tovornjake izločajo še na počivališču Starine proti Ljubljani in med priključkoma Ivančna Gorica in Trebnje zahod proti Novemu mestu.

(07:18) Ponekod v dolini brez snega, v hribih zimske razmere

Na cestah vladajo zimske razmere. Čez noč je v višjih legah padlo med 5 in 10 cm snega, v dolini je snega manj, ponekod ga sploh ni. Zaradi snežnih razmer in zaradi jutranje prometne konice proti mestnim središčem na več odsekih nastajajo zastoji, tudi na na dolenjski avtocesti med priključki Drnovo - Trebnje - Grosuplje. Na avtocesti na Zalokah je prišlo do prometne nesreče, tam je oviran promet.

Vremenska situacija?

Na Lisci je -2°C, na Gorjancih še stopinjo hladneje, zato pa je v Krškem +1,7°C in pada dež s snegom, v Cerkljah ob Krki rahlo sneži pri +0,7°C.

Radarska slika padavin (vir: ARSO):

NEDELJA, 22. JANUAR 2023

Vremenoslovci opozarjajo, da je pred nami vremensko živahen začetek novega delovnega tedna. Nad osrednjim Sredozemljem je ciklonsko območje z vremensko fronto, ki se bo v ponedeljek pomaknilo še nekoliko severneje proti našim krajem in prineslo spet burnejše vremensko dogajanje. "Povečala se bo razlika v zračnem tlaku, ki bo med Jadranom in severno stranjo Alp kar okoli 20 hPa," pravijo v obvestilu.

V višjih legah možni snežni zameti

Predvsem v nekoliko višjih legah bo veter gradil snežne zamete in ga nanašal na ceste, zato previdno na poti v ponedeljek zjutraj in dopoldne. Vremenoslovci opozarjajo, da bodo zlasti nevarne razmere na prehodu med Notranjsko in Primorsko, kjer ob močni burji in sneženju pričakujejo izjemno slabo vidljivost. Vidljivost bo tudi drugod zmanjšana, ob močnem vetru bodo možni vetrolomi.

Sneg na Bohorju

Veter se bo krepil

V noči na ponedeljek se bo krepil veter, ki bo najmočnejši v jutranjih urah. Burja bo na izpostavljenih mestih dosegala hitrosti do 140 km/h. Na Bovškem, pod Karavankami in v višjih legah severovzhodne Slovenije bodo hitrosti severovzhodnika med 70 in 100 km/h.

Kako bo z vetrom v Posavju?

Severovzhodni veter se bo v Posavju okrepil v prvem delu noči na ponedeljek. S te smeri bo zapihalo že v nedeljskem večeru, najmočneje pa bo pihalo v ponedeljkovem jutru, sunki bodo lahko presegali 70 kilometrov na uro. Veter se bo umiril drugem delu ponedeljka, na vrhovih Bohorja, Vetrnika in naprej Orlice proti meji s Hrvaško bo veter gradil zamete.

Kaj pa sneg?

Snežne razmere v Posavju 22. januarja 2023

V Posavju že dolgo nismo beležili tako visoke snežne odeje, kot jo imamo v teh dneh. Na Lisci je v nedeljo popoldne 66 cm snega, na Miklavžu na Gorjancih na 959 metrih nad morjem je 43 cm snega, v Planini v Podbočju ga je dobrih 20 centimetrov. A že do torka se bo stanje povsem spremenilo.

Na Gorjancih napovedujejo 50 cm novega snega?!

Vremenoslovci napovedujejo, da se bodo v ponedeljek zjutrajod juga krepile padavine. Do ponedeljka zvečer bo na Kočevskem in Notranjskem zapadlo od 30 do 50 cm večinoma suhega snega. Drugod bo snega manj, v Pomurju bo deževalo. Na Agenciji Republike Slovenije za okolje ob tem dodajajo, da bo neobičajno veliko novega snega, okoli 50 cm, padlo tudi na Gorjancih, Posavskem hribovju, v Kamniško-Savinjskih Alpah, v vzhodnih Karavankah in na Pohorju.

V nižinah deloma sneg, deloma dež

Na jugovzhodu bodo padavine prehodno ponehale v ponedeljkovem večeru in se nato v torek znova vrnile. Ne sicer v takšnem obsegu kot v ponedeljka, a vendarle. Ob tem naj opozorimo, da bo meja sneženja v ponedeljek sprva nad 400 metrov, ob močnejših padavinah se bo nato lahko spustila tudi nižje. Na Krškem polju takšnih količinah snega, kot jih bodo dobili v hribih, zagotovo ne bo. Najnižja dnevna temperatura bo v ponedeljek komaj okoli ničle, v torek pa še kakšno stopinjo nad. 

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja