Skip to main content
Petek, 1. december 2023
25.07.2023
14:31
Grad Podsreda
Foto: Kozjanski park
V Podsredi so podpisali pogodbo za obnovo Gradu Posreda v sklopu projekta Grad Posreda - kulturna dediščina in turizem.

Na Gradu Podsreda obnova kapele in nove vsebine

PODSREDA Občina Kozje je prijavljala projekt Grad Podsreda – kulturna dediščina in turizem na javni razpis Ministrstva za kulturo za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem, ki se sofinancira iz mehanizma za okrevanje in odpornost (NOO). 

Oživljanje kulturne dediščine

Tako bodo na gradu z namenom oživljanja kulturne dediščine na Gradu Podsreda in razvijanja nove in dodatne turistične ponudbe projekt izvedli v dveh sklopih. V prvem sklopu bodo gradbena, obrtniška in  inštalacijska dela, s katerimi bodo obnovili romansko kapelo Gradu Podsreda, obnovili bodo prostore zgornjega gospodarskega poslopja in v njem vzpostavili namestitvene kapacitete ter tri prestižno opremljene apartmaje.

Nove namestitvene kapacitete

V tem skklopu projekta bo tudi statična sanacija severne stene Gradu Podsreda, vzpostavitev dveh vrhunsko opremljenih dvoran za poslovne sestanke, srečanja, izobraževanja in druge dogodke, vzpostavitev wellnessa v prostorih spodnjega gospodarskega poslopja, kjer so že urejene prenočitvene kapacitete, ki bo namenjen gostom apartmajev, za zasebni najem ter obnovo in opremo vhodnega stolpiča za potrebe gastronomije. V drugem sklopu bodo opravili konservatorska in restavratorska dela v romanski kapeli.

Vrednost projekta dober milijon in pol evrov

Skupna ocenjena vrednost investicije znaša 1.516.468,39 evrov z DDV. Ministrstvo za kulturo je projektu zagotovilo 976.818,32 evrov, preostanek pa Občina Kozje.

podsreda

Pridružite se nam

Novice iz Posavja