Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
22.02.2023
16:08
Arheološka razkopavanja na Gubčevi ulici v Krškem
Foto: ePosavje.com
Na Gubčevi ulici v Krškem pred gradnjo večstanovanjske stavbe s 17 neprofitnimi stanovanji končujejo z arheološkimi raziskavami. Od začetka januarja so ob potoku Žlapovec našli nekaj zanimivih najdb.

Na Gubčevi ulici odkrili nekaj zanimivih najdb

KRŠKO Na Gubčevi ulici so v začetku januarja začeli z arheološkimi raziskavami na območju novega večstanovanjskega poslopja, v katerem bo Mestna občina Krško zgradila 17 neprofitnih stanovanj. Kot pravi vodja arheoloških izkopavanj Luka Rozman, so glede na zaščiteno območje na tem mestu pričakovali arheološke ostaline.

"Na koncu se je izkazalo, da je bilo tega materiala kar nekaj"

Po Rozmanovih besedah so prvotno načrtovali, da bo ostalin malo. "Na koncu se je izkazalo, da je bilo kar nekaj nabranega materiala. V okolici je nekaj gradišč, železnodobnih najdbišč - gradišč. Gomilno grobišče je nad nami zadaj in je pravzaprav logično, da smo tudi na tem mestu, na vznožju tega hriba, našli ostanke iz tega obdobja," pravi Rozman. Na območju so našli ogromno ostankov iz obdobja starejše železne dobe in bronaste dobe, pa tudi iz obdobja rimske okupacije, dodaja sogovornik. Na terenu so našli tudi nekaj gradiva iz obdobja srednjega veka.

Največ je lončevine

In česa so nabrali največ? "Arheologi na terenu zbiramo največ lončenine. To je najbolj preprost material oziroma največkrat uporabljen, tudi na tem terenu ni nič drugače. Nabrali smo največ lončevine, smo pa pridobil tudi nekaj kovinskega gradiva, rimskodobnih novcev in še nekaj železnih predmetov," dodaja Rozman.

Najdbe bodo hranili v Posavskem muzeju Brežice

Na gradbišču končujejo s terenskimi deli. Po vseh končanih opravilih in zbranih predmetih bodo te odnesli v kabinet, kjer jih bodo obdelali, napisali poročilo in jih predali v hrambo Posavskem muzeju Brežice.

Stavbo so pričakovali

Med ostalimi najdbami so pri razkopavanjih prišli tudi do stavbe. Ta je bila po sogovornikovih besedah na tem mestu še v devetdesetih letih. Kaj je bilo v objektu in čemu je služil, bodo še ugotovili po pogovoru z domačini. Rozman pravi, "da gre za objekt, ki je verjetno nastal v začetku 20. stoletja ali pa konec 19. stoletja. Namembnost objekta trenutno težko komentiram. Odkrili smo klet, kjer so ob robovih sten tudi kanali. Verjetno gre tudi za kakšno štalo oziroma hlev. "

Arheološka izkopavanja in geomehanske raziskave

Vodja oddelka za gospodarske dejavnosti na Mestni občini Krško Andrej Sluga je ob tem povedal, da je projekt trenutno v fazi pripravljalnih del, ki vključujejo arheološka izkopavanja in geomehanske raziskave. "V lanskem letu smo se uspešno prijavili na razpis Ministrstva za okolje in prostor za izgradnjo neprofitnih stanovanj in dobili 1,7 milijona evrov sredstev. Načrtujemo, da bo pogodba naslednje leto podpisana in potem v letu 2024, ko je predviden zaključek samega projekta, da bodo sredstva v tej višini tudi izplačana v občinski proračun."

V naslednjem mesecu javni razpis

V projektu so, tako Sluga, s predhodnimi deli namenoma začeli prej pred samim začetkom gradnje. "Ravno s tem razlogom, da se polovili čas, ko se je objekt še projektiral. Tako da nekih večjih presenečenj s strani arheologije ni bilo. Se pa v okviru geomehanskih raziskav pokazalo, da so tla trša na nekoliko višji globini, kot je bilo prvotno predvideno. Tako, da bo zdaj potreben postopek preprojektiranja temeljne plošče, ker bo potrebno s pilotiranjem zadeve ustrezno utrditi," dodaja. Nove okoliščine so bile tudi manjše presenečenje, a na Mestni občini Krško načrtujejo, da bodo v naslednjem mesecu začeli z javnim razpisom in izborom izvajalca del. Celoten projekt z vso zunanjo ureditvijo, projektiranjem in nakupom zemljišča so sicer ocenili na 4 milijone evrov. 

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

krško
video
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi