Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
01.09.2023
11:17
Foto: ePosavje.com
Ob pričetku novega šolskega leta bodo na križiščih v bližini šol v Sevnici prisotni prostovoljci Planinskega društva Lisca Sevnica, v Brežicah pa člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Brežice.

V Sevnici bodo prisotni prostovoljci Planinskega društva Lisca Sevnica

Kot nam pove tajnica Planinskega društva Lisca Sevnica Darinka Avguštin njihovi člani že vrsto let sodelujejo z Občino Sevnica in Osnovno šolo. "Vedno priskočimo na pomoč, ko rabijo prostovoljstvo. Tako kot pri varovanju otrok v začetku šolskega leta, potem v mesecu oktobru, pri kolesarskih izpitih učencev petih razredov, smo tudi vedno na pomoči". Prav tako sodelujejo pri organizaciji in vodenju ob športnih dnevih. Na razpolago so vodniki, ki pomagajo pri vodenju različnih tur in pohodov po občini.

Na prvi šolski dan bodo na osmih križiščih

Prvega septembra, ko se po počitnicah učenci zopet vračajo v šolo, ter vanjo prvič vstopajo prvošolci, med katerimi se bo marsikdo v prometu znašel prvič, bodo prostovoljci Planinskega društva Lisca Sevnica prisotni na osmih, najbolj izpostavljenih križiščih. Za varnst bo skrbelo osem prostovoljcev društva. Prisotni bodo na krožišču, kjer se stikata Planinska in Šmarska cesta, križišču pri Kopitarni, med Prvomajsko ulico in Planinsko cesto, križišču pri trgovini Izidor pod Zdravstvenim domom, križišču pri Optiki Bautin, križišču pri pekarni Kruhek pred šolo Sava Kladnika in na križišču pri hotelu Ajdovec. Gre za prometno najbolj frekvenčne poti, zato bodo, kot dodaja sogovornica "pazili na naše najmlajše".

Prepoznali jih boste po odsevnih jopičih

Zaradi prepoznavnost, predvsem pa vidnosti, bodo prostovoljci čez svoje obleke nosili odsevne jopiče. S tem se dviga tudi pozornost voznikov, saj so tem prostovoljci vidnejši tudi z večje razdalje.

"Kultura v prometu se dviga"

Kot opaža naša sogovornica, se je kultura voznikov v cestnem prometu, v zadnji nekaj letih dvignila. "Vozniki avtomobilov so na teh poteh bolj pozorni in previdni" dodaja, ter opozarja, da so odrasli vzgled otrokom, ki njihovo vedenje kasneje oponašajo. "Otrokom želim vesel vstop v novo šolsko leto in novim znanjem naproti," je še dodala.

 

V Brežicah bodo na križiščih prisotni člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Brežice

Prostovoljci Združenja šoferjev in avtomehanikov Brežice bodo v akciji ob prvem šolskem dnevu stali na treh najbolj obremenjenih prehodih za pešce v občini Brežice, ki so jih opredelili kot najnevarnejše.  Kot navaja predsednik Združenja šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Brežice Igor Ilovar je posebnost sodobnega prometa ta, "da veliko več učencev v šolo pripeljejo starški, kot pa tistih, ki pridejo peš". Zato bodo na mestih, kjer gre pričakovati prometne konice in zamaške, usmerjali promet, da bo promet potekla bolj mirno, predvsem pa varneje.

V sodelovanju s Policijo si bodo križišča porazdelili

Prostovoljcev, ki bodo prisotni na križiščih bo okoli deset. Kot prometno najbolj obremenjeni šoli izpostavljajo Osnovno šolo Brežice, ki ima največ učencev, ter Osnovno šolo Dobova. V sodelovanju skupaj s policisti, si bodo tako obremenjena križišča razdelili. "Prepoznate nas po uniformi naših članov prostovoljcev, malo starejših gospodov, ki pa že leta in leta to opravljajo z žarom in so zares predani temu delu," zaključuje Ilovar.

šole v posavju
promet

Pridružite se nam