Skip to main content
Sreda, 21. februar 2024
23.11.2022
15:31
Sneg, 23. november 2022
Foto: ePosavje.com
Torkov ciklon je z Jadranskega morja nad naše kraje prinesel vse. Dež v nižinah, večja dežja na malo višjih vzpetinah in več snega nad 700 metri nad morjem.

Na Lisci 37 cm snega, v Pišecah 62,6 mm dežja

BREŽICE Ciklonsko območje se je s ponedeljka na torek in v torek raztezalo tudi čez naše kraje. Zdaj se pomika nad osrednji Balkan in slabi, od severa pa priteka k nam razmeroma hladen in postopno bolj suh zrak. 

Sneg

Lisca

Na Lisci so v sredo ob 11. uri izmerili 37 centimetrov snega, ob popoldanskih 0°C sta ste dva centimetra snega stopila, kljub vsemu pa bo ta vztrajal še kar precej naslednjih dni. Intenziteta padavin je bila zgovorna. Ob 19.30 uri so izmerili 10 cm snega, dve uri pozneje so merilne postaje pokazale 20 cm snega, ob 23. uri in 10 minut so "prebili" mejo 30 cm snega, da bi se padavinski dogodek zaključil s 37 centimetri snega.

Gorjanci

Manj snega je padlo na Planini v Podbočju, zjutraj je avtomatska merilna postaja tam zabeležila 16 cm snega, v času nastanka tega zapisa ob 15.30 uri pa je nad Podbočjem še vedno 13 cm snega ob rahli pozitivni temperaturi.

Dež

V Pišecah in Sromljah dobili več kot 60 mm dežja

V tem vremenskem dogodku se je zgodil še en zanimiv pojav. Vlažen zrak se je ob dvigovanju z Jadranskega morja prek Velebita in nato čez Žumberak ter Gorjance dvignil, ob stiku z naslednjo orografsko pregrado - v tem primeru pogorjem Orlice v občini Brežice - pa se je zaradi (pre)visoke temperature namesto v sneg spremenil v dež. Tako so v Pišecah v manj kot 24 urah zabeležili 62,6 mm dežja, v sosednjih Sromljah pa 61 mm padavin. 

Za primerjavo - na Raki je v tem času padlo 19,6 mm padavin, v Krškem 15,3 mm, v Cerkljah ob Krki 9,5 mm dežja in na Malkovcu 7,7 mm padavin.

Prvi sneg, 20.  november 2022

Kako kaže?

V sredo popoldne se bo od zahoda počasi jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 7, na Primorskem okoli 10 °C. V četrtek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah v notranjosti se bo zjutraj in dopoldne zadrževala megla. Jutranje temperature bodo od -2 do 3, v krajih s snežno odejo okoli -5, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 4 do 10, na Primorskem okoli 13 °C.

In za vikend?

V petek bo pretežno jasno, po nižinah bo precej megle. V noči na soboto se bo oblačnost povečala, v soboto čez dan pa se bo od zahoda delno razjasnilo.

vreme v posavju
brežice
sevnica
krško

Pridružite se nam

Zadnje novice