Skip to main content
V Posavju N/A° C Sreda, 17. april 2024
02.04.2024
07:30
Foto: OŠ Artiče
Na OŠ Artiče so učenci od 6. do 9. razreda v torek, 26. 3. 2024, izvedli kulturni dan, ki so ga posvetili trem ustvarjalcem. Na kreativnih delavnicah so ustvarjali in spoznavali njihova dela.

Učenci od 6. do 9. razreda so v torek, 26. marca 2024, izvedli kulturni dan, ki so ga posvetili 100-letnici smrti pisatelja Ivana Tavčarja, 80-letnici smrti pesnika Karla Destovnika Kajuha in 30-letnici smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja.

Ministrstvo za kulturo je leto 2023 razglasilo za Tavčarjevo, Kajuhovo in Ravnikarjevo leto, zato so tudi na šoli v okviru načrtovanih kulturnih dni en dan posvetili tem ustvarjalcem.

Delo so si razdelile učiteljice družboslovnega aktiva in vsaka je pogled na vse tri ustvarjalce obravnavala na svoj način. Pri glasbi so ustvarjali glasbo za napovednik filma Cvetje v jeseni, ki je bil posnet po Tavčarjevi literarni predlogi, sedmošolci pa so s pomočjo digitalnega medija uglasbili Kajuhovo Droben cvet.

Fotogalerija (Foto: OŠ Artiče):

Pri slovenščini so spoznavali zanimive dele iz njihovih življenjepisov, posebej natančno pa so sedmošolci spoznali Ravnikarja, osmošolci Tavčarja in devetošolci Kajuha. Ob tem so pri zgodovini vse tri umetnike postavili v ustrezen časovni okvir in orisali čas, v katerem so živeli.

Znotraj likovne umetnosti so poustvarili izjemno zanimiv portret vseh treh – sestavili so ga namreč iz 24 lističev, od katerih ima vsak drugačno likovno podlago, vendar na koncu deluje kot celota. Na zanimiv način pa so se spoznavanja Edvarda Ravnikarja lotili pri angleščini, kjer so iz lego kock poustvarjali eno od njegovih najprepoznavnejših stvaritev (Cankarjev dom, Maxi market, stavbi NLB) in nato s pomočjo angleških besed usvajali opisovanje poti, pozicijo ostalih predmetov glede na to stavbo.

Kulturni dan je trajal pet šolskih ur in vsak učenec je bil deležen vseh delavnic. Na koncu so bili vsi zadovoljni z opravljenim delom in rezultati.

"Naslednje šolsko leto pa nas čaka nov izziv – menda je leto 2024 razglašeno za leto Rudolfa Maistra, morda pa še sami najdemo koga," so še dodali.

šole v posavju
artiče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja