Skip to main content
Četrtek, 30. november 2023
30.10.2023
16:52
Foto: ePosavje.com
Na Sromljah, kjer se začne in konča 47. pohod po poteh brežiške čete, so se zbrali domoljubni državljani, da bi se spomnili herojstva in žrtvovanj mladih fantov iz Brežiške čete.

Tradicija, ki povezuje preteklost s sedanjostjo

Sromlje so bile 28. oktobra v znamenju 47. tradicionalnega pohoda v spomin na heroje Brežiške čete. Pri Domu krajanov Sromlje se je zbrala množica ljudi, da bi obeležili pomemben datum v zgodovini občine Brežice. Še posebej, ker je bila točno na ta dan obletnica ustanovitve Brežiške čete. Prireditev se je začela s slovesnostjo, ki je obudila spomin na domoljubje, svobodo in enotnost.

Ravnatelj Gimnazije Brežice Uroš Škof je v svojem govoru osvetlil pomembnost domovine in kako mladi borci Brežiške čete niso bili le borci na fronti, ampak borci za vrednote. Škof je opozoril na pomen spomina in ohranjanja zgodovine ter vrednot, ki jih predstavlja Brežiška četa, v našem izobraževalnem sistemu.

Skupni cilj – spoštovanje preteklih generacij

Jasmina Juratovec, predsednica Sveta KS Sromlje, je izpostavila, kako je Brežiška četa branila dom in preprečila preseljevanje iz Posavja. Medtem je Mojca Florjanič, podžupanja Brežic, poudarila, da bi moral vsak Brežičan poznati pomen 28. oktobra. Poudarki dogodka so vključevali tudi Stana Preskarja, predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Brežice, ki je izrazil spoštovanje do mladih borcov in jim izkazal čast. Ob tem je bilo organizirano tudi polaganje venca pri spomeniku padlim borcem.

Kulturni program v čast spomina

Kulturni program, ki je sledil, je vključeval MoPZ Sromlje pod vodstvom Franca Veglja, harmonikarja Jako Hribarja iz GŠ Brežice in učence OŠ Artiče, ki so recitirali pod mentorstvom mag. Mateje Jankovič Čurič. Tudi Pihalni orkester Kapele je prispeval k atmosferi prireditve.

Pohodniki sledijo stopinjam herojev

Po osrednjem dogodku so se pohodniki odpravili na pot, ki je vodila skozi Sromlje, Lastine, Silovec in Mekote, preden so se vrnili nazaj na izhodiščno točko v Sromlje. Pohodniki, ki so se udeležili že večkrat, so prejeli posebne značke v znak priznanja. Pohod po poteh Brežiške čete je bil ne le priložnost za sprehod in druženje, ampak tudi priložnost za spomin na zgodovino in junake, ki so se borili za svobodo in domovino. Ob koncu pa jih je čakal še tradicionalni partizanski golaž.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

brežice
veterani

Pridružite se nam

Novice iz Posavja