Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
05.08.2023
13:18
Visokovodni razbremenilnik na akumulaciji HE Brežice
Grafika: ePosavje.com
V primeru povečanega vodostaja reke Save napovedujejo odpiranje visokovodnega razbremenilnika v Vrbini.

Načrtujejo dvig protipoplavnih zapornic

KRŠKO Iz štaba Civilne zaščite za Posavje so sporočili, da zaradi napovedanega povišanja vodotoka reke Save v primeru napovedanega naraščanja reke Save načrtujejo odpiranje zapornic na visokovodnem razbremenilniku v Vrbini.

Sprožili dodatni protokol

 "Po današnjih napovedih pretokov smo sprožili še dodatni protokol, kar se tiče prevajanja visokovodnega vala. Namreč napovedani so pretoki celo preko 3000 m3/s, kar pomeni tudi aktiviranje visokovodnega razbremenilnega na pretočni akumulaciji hidroelektrarne Brežice. S tem se pa potem polnijo poplavne površine, kar je bil eden od robnih pogojev projekta, da se ohranja visokovodni val na mejnem profilu med Slovenijo in Hrvaško," nam je v petek povedal vodja tehničnega sektorja v družbi HESS Silvester Jeršič.

Pred morebitnim odpiranjem zapornic bodo trikrat prožili zvočni signal

Vse, ki se nahajate na prelivnem območju visokovodnega razbremenilnika oziroma poplavnih območjih, prosimo, da se preventivno umaknete iz območja, ki bo lahko prelito z vodo oziroma do nadaljnjega na to območje ne vstopate. Varna in nevarna območja so označena z opozorilnimi tablami ter svetlobnimi signali. Pred odpiranjem zapornic visokovodnega razbremenilnika bo HESS d.o.o. iz lokacije HE Brežice trikrat prožil zvočni signal.

Ne zadržujte se območju morebitnega prelivanja reke Save

"Prosimo vas, da spremljate obvestila preko medijev in se ne zadržujete na območju morebitnega prelivanja reke Save," dodajajo v sporočilu. Jeršič dodaja, da bo morebitna aktivacija visokovodnega razbremenilnika danes predvidoma prvič, odkar je hidroelektrarna zgrajena. "Gre namreč za izredno visoke pretoke redkih povratnih dob. Visoko vodni razbremenilnik se nahaja na levem bregu pretočne akumulacije Brežice. Približno kilometer pod nuklearko in približno pet kilometrov nad hidroelektrarno Brežice. Z odpiranjem zapornic se polni območje Vrbine, kot jo mi lokalci poimenujemo," je še povedal Jeršič.

hidroelektrarne
krško
brežice

Pridružite se nam