Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
25.11.2023
08:01
Foto: ePosavje
V sodelovanju z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine, GZS Posavsko gospodarsko zbornico Dolenjskem listu izbrali najboljša dolenjsko-posavska podjetja v letu 2022.

Najboljša dolenjsko-posavska podjetja v letu 2022

V sodelovanju z Gospodarsko zbornico Dolenjske in Bele krajine, GZS Posavsko gospodarsko zbornico in s strateškim partnerjem Prvo bonitetno agencijo – EBONITETE.SI so na Dolenjskem listu izbrali najboljša dolenjsko-posavska podjetja v letu 2022.

V akciji, s katero so želeli povečati prepoznavnost regijskega gospodarstva, izpostaviti dobra podjetja v jugovzhodni Sloveniji in Posavju ter dati spodbudo podjetniški naravnanosti v regiji, je strokovna komisija na podlagi analize kazalnikov uspešnosti poslovanja, ki so jo za podjetja s sedežem v jugovzhodni Sloveniji in Posavju pripravili v Prvi bonitetni agenciji – EBONITETE.SI, določila zmagovalce po kategorijah, vezanih na velikost podjetja, bralci pa so izbirali podjetje, ki je najboljše po njihovem mnenju.

Zmagovalci izbora Dolenjsko-posavsko podjetje leta

-    V kategoriji mikro in majhnih podjetij je zmagovalec Oftalmo, Očesni center Preskar, zasebni medicinski center zakoncev Petra in Andrejke Preskar. Sedež podjetja je v Novem mestu, svoje storitve pa nudijo tudi v poslovalnicah po Sloveniji: v Ljubljani, Ribnici in v Kočevju. Majhna ekipa leta 2005 ustanovljenega podjetja je rastla, tako kot se je širila njihova dejavnost, in danes, ko so postali že polnoletni, šteje 24 zaposlenih: pet zdravnikov oftalmologov, pet optometristov ter optiki, medicinske sestre idr.

-    Komisija je v kategoriji mikro in majhnih podjetij izbrala družbo Willy Stadler iz Krškega, ki sodi med vodilne svetovne ponudnike delno ali popolnoma avtomatiziranih naprav za ločevanje in reciklažo odpadkov. Njihovi sortirni sistemi so zmogljivi in izjemno učinkoviti, na kar se zanašajo stranke po vsem svetu. Sedež podjetja je v Nemčiji, leta 1997 pa so proizvodni obrat odprli tudi v Krškem, kjer je bilo na začetku pet zaposlenih, danes pa jih je že 185. V zadnjih letih zaznavajo rast prihodkov, lani so znašali rekordnih 42,3 milijona evrov.

-    Med velikimi podjetij je dolenjsko-posavsko podjetje leta postala novomeška Krka, mednarodna farmacevtska poslovna skupina, ki se po finančnih in drugih kazalnikih uvršča v sam svetovni vrh generičnih farmacevtskih družb. Njena ključna konkurenčna prednost je vertikalno integrirani poslovni model, ki ji omogoča celovit nadzor nad ustvarjanjem vrednosti in povečuje njeno odpornost, skupina pa je lansko poslovno leto končala s številkami, ki jih lahko ocenjujemo s superlativi - rekordno prodajo v vrednosti 1 milijarde 717,5 milijona evrov in čistim dobičkom v višini 363,7 milijona evrov.

-    Za dolenjsko-posavsko podjetje leta po izboru bralcev so bralci Dolenjskega lista in  spletnega portala dolenjskilist.si izbrali Reset pivovarno iz Brežic, mlado podjetje, ki je v nekaj letih obstoja, postalo pomemben del trga t. i. craft piva v Sloveniji. Njihova piva lahko najdete v okoli 150 gostinskih lokalih po vsej Sloveniji, nekaj malega izvozijo tudi na Hrvaško in Italijo. Letos bodo proizvedli približno 160.000 litrov piva, kar je za mlado pivovarno lepa številka.

Finalisti izbora v kategoriji mikro in majhnih podjetij so bili še: AGM Starešinič, Ensigne, Manas asfalti in Orto D.
Finalisti izbora v kategoriji mikro in majhnih podjetij so bili še: Malkom Novo mesto, Papiroti, Rafael in Roletarstvo Medle.
Finalisti izbora med velikimi podjetji so bili še: Adria Mobil, Intersocks in Lisca.     
Za podjetje leta po izboru bralcev so bili nominirani še: Alva, Efekt Krško, Gače in Steklarstvo Vidmar.

Strokovno komisij, ki je izbirala naj podjetja Dolenjske in Posavja, so jo sestavljali: nekdanji dolgoletni predsednik uprave Gen energije Martin Novšak, direktor Cablex Plastik Igor Jarc, v. d. direktorja agencije Spirit Slovenija Rok Capl, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš, direktor GZS Posavske gospodarske zbornice Darko Gorišek in namestnik odgovorne urednice Dolenjskega lista Boris Blaić.  Analizo kazalnikov uspešnosti poslovanja je pripravil strateški partner projekta Prva bonitetna agencija – EBONITETE.SI.

posavje
podjetništvo
gzs oz posavje krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice