Skip to main content
Sobota, 30. september 2023
08.09.2022
13:07
Kuhanje golaža, Artiče
Foto: Anton Hruševar
Po dvoletnem premoru zaradi korone je letos Turistično društvo Artiče ponovno izvedlo tekmovanje v kuhanju golaža in pohod po sadjarski poti, ki sicer tod poteka že od leta 2007.

Kuhanje golaža in pohod v Artičah

ARTIČE Pohod je potekal v smeri Dečna sela na Planino nad Dečnem selom, nazaj skozi Dečna sela na izhodišče na Banovo domačijo. Da pohodniki ne bi omagali, so za pohodnike tudi letos pripravili postojanki in pogostitev na dveh lokacijah. Prva je bila na Planini na sadjarski kmetiji Cerjak, med vrnitvijo pa so se ustavili na kmetiji Černelič, kjer so lahko degustirali bučno in sončnično olje, seveda so se pa lahko še na obeh lokacijah pogostili z domačimi dobrotami, katere so pripravile članice in člani društva.

Kuhalo je deset ekip

V tem času je potekalo tudi kuhanje golaža, udeležilo se ga je deset ekip, med njimi sta bili tudi dve ekipe iz Dravskega polja, tekmovale so Artiške pritepenke, Čistokrvni Artičani, Trije hudi gurmani, Kvartet za pet, VTKD Cerklje ob Krki, Kletarji, Zgodovinsko društvo Starše, Spodnje Artiče in Trije Kotlički. Vsaka ekipa je dobila 3 kilograme mesa,3 kilograme čebule, komisija pa je kot vsako leto imela kar zahtevno delo, saj so bili vsi golaži dobri. Ocenjevali so okus, vonj, strukturo in kuhano količino.

Fotogalerija (Foto: Anton Hruševar):

Najboljšega so skuhali Cerkljanci

Po oceni komisije je najboljši golaž skuhala ekipa Vinogradniško turistično kulturnega društva Cerklje ob Krki, 2. mesto je osvojila TD Starše - zlata Drava in 3. mesto domačini Čistokrvni Artičani. Podelili so tudi priznanja, sprva trem ekipam za izvirnost oziroma za urejenost tekmovalnega prostora, potem pa so vsi dobili še vsi priznanja za sodelovanje oz. udeležbo na tekmovanju.

Predsednik Turističnega društva Artiče Primož Mlakar se zahvaljuje vsem udeležencem pohoda in kuhanja za udeležbo, svojim članom in članicam pa za pomoč pri tako uspešni izpeljavi prireditve in prijetnega ter veselega ponovnega druženja.

Anton Hruševar

artiče
brežice
fotogalerija

Pridružite se nam

Novice iz Posavja