Skip to main content
V Posavju -0.8° C Četrtek, 9. februar 2023
19.01.2023
20:38
Težave s kadri DSO Krško
Grafika: ePosavje.com
Z izzivi pri iskanju novih sodelavcev pa se soočajo v domovih starejših občanov. Na zaostrovanje kadrovske krize sicer že dlje časa opozarjajo na Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Težave se pojavijo ob potrebah po nadomeščanju

KRŠKO Domovi kljub ponavljanju razpisov ne morejo dobiti delavcev, ki so nujni za njihovo delovanje, težave se pojavljajo tudi ob bolniških odsotnostih. Kakšno je stanje v Domu starejših občanov Krško?

"Ni več takšnega navala na delovna mesta, kot je bil včasih"

V Domu starejših občanov Krško je zaposlenih 116 delavcev, s čimer trenutno zadostujejo kadrovskemu normativu o številu zaposlenih. Po besedah direktorice doma Nuše Masnik se težave pojavijo ob potrebah po nadomeščanju. "Seveda je problem nadomeščanje v primeru bolniških in dolgotrajnih bolniških, pa tudi krajših bolniških odsotnosti. To so bolniške do 20 delovnih dni, ko bi sicer zaposlili včasih nekoga za določen čas. Zdaj takšnih zaposlenih sploh več ni, saj zaposlujemo za nedoločen čas in tudi ob razpisu za nedoločen čas ni več takšnega navala na delovna mesta, kot je bil včasih," pravi sogovornica.

"Največji problem je z bolničarji"

V preteklosti se je na eno razpisano delovno mesto prijavilo petnajst in več ljudi, zdaj morajo posamezen razpis ponoviti večkrat. Direktorica Doma starejših občanov Krško dodaja, "da najtežje pridobivamo nove kadre v zdravstvu. Največji problem je z bolničarji. Mislim, da je to poklic, ki pravzaprav izginja. Mi imamo srečo, da smo v lanskem letu ponudili došolanje petim svojim zaposlenim in jih vseh pet je končalo, ena pa še končuje izven tega, tako da imamo trenutno pet pripravnic bolničarke in smo na varni strani."

Dve večji nevarnosti

Za razliko od nekaterih domov v Krškem, kot omenjeno, zadostujejo kadrovskemu normativu, vendar se lahko z upokojitvami to hitro poruši, kar predstavlja dve veliki nevarnosti. "Največja nevarnost je, da ne moremo zagotavljati varnega in kakovostnega dela, s katerim nudimo našim stanovalcem vse tisto, do česar so upravičeni. Druga nevarnost pa je to, da zaradi prevelike obremenjenosti prihaja do preutrujenosti in izgorelosti zaposlenih, ki delajo," nam je povedala direktorica.

Kmalu se bodo upokojile štiri bolničarke

Kmalu se bodo upokojile štiri bolničarke, na kar se že pripravljajo. "Najprej z razpisi, ker kljub vsemu pa vsake toliko časa nas pa prijetno preseneti. Pride nekdo ali mogoče zaradi selitve, bližine, bližje zaposlitve ali česarkoli drugega tudi vprašati, če potrebujemo koga. Tako smo na ta način zdaj dobili dve novi zaposleni. Moram papovedati tudi, da imamo primere, ko delavci odidejo in pridejo nazaj," še dodaja. Svojim zaposlenim bodo znova ponudili možnost za vključitev v došolanje za opravljanje poklica bolničarja.

dom starejših občanov krško
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam