Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
22.03.2024
06:50
Foto: ePosavje.com
V soboto, 23. marca 2024, ob 8.30 bo na maloobmejnem prehodu Slovenska vas ponovno potekal protest proti odprtju azilnega doma.

Kot so zapisali na občinski spletni strani bodo lahko občanke in občani v soboto izrazili svoje stališče do namere vlade, da na območju občine Brežice vzpostavi izpostavo azilnega doma.

V občini Brežice se od leta 2015 soočajo z migracijami ilegalnih migrantov, pri čemer je število migrantov od lanskega avgusta znatno naraslo. Samo v zadnjih dveh mesecih je občino prešlo 4600 migrantov, skozi celo lansko leto pa 45.000. 

Občina je soglašala z vzpostavitvijo skupnega registracijskega centra na Obrežju, da bi se izognila vodenju migrantov skozi mesto. Odločitev vlade 29. februarja 2024 o vzpostavitvi izpostave azilnega doma na Mejnem prehodu (MP) Obrežje je sprožila val nasprotovanj tako na Občini kot med prebivalstvom. Občina izpostavlja, da azilanti po zakonu o mednarodni zaščiti pridobijo pravico prebivanja in prostega gibanja znotraj občine, kar bi pomenilo, da bi se populacija migrantov lahko prosto gibala po celotnem območju občine Brežice.

Na pobudo podžupana Aleksandra Gajskega in skupine svetnikov je potekala izredna seja občinskega sveta, ki je soglasno sprejela sklepe proti vzpostavitvi začasnega azilnega centra na področju mejnega prehoda Obrežja. Občinski svet je poudaril, da območje občine Brežice ni ustrezno za lokacijo azilnega centra in da mora biti vsaka odločitev o umestitvi novih objektov usklajena z občino in lokalno skupnostjo.

Občina Brežice upa, da bo njihov skupni glas slišan tudi pri odločevalcih v Ljubljani.

mejni prehod
obrežje
protestni shod
migranti

Pridružite se nam