Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
06.10.2023
08:28
Sklad NEK, nadzorni svet
Foto: arhiv ePosavje
Iz nuklearne elektrarne Krško so sporočili, da so reaktor po več kot tristotih dneh neprekinjenega delovanja na polni moči, zaradi izrednega dogodka preventivno zaustavili.

Zaustavitev reaktorja po več kot 300 dnevih obratovanja

Nuklearna elektrarna Krško (NEK), ki neprekinjeno obratuje že 331 dan od konca remonta 2022, torej od 7. novembra 2022 je bila preventivno zaustavljena. Operativna posadka je namreč zaznala povečano puščanje primarnega sistema znotraj zadrževalnega hrama. "Za natančno določitev izvora puščanja in nadaljnjih korakov za njegovo sanacijo je potrebna zaustavitev elektrarne, zato bo operativna posadka začela s kontroliranim postopnim zmanjševanjem moči," so sporočili iz NEK-a. Ob zaustavitvi elektrarne se bo občasno lahko pojavljalo sproščanje pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne, ki je slišno v neposredni okolici. "Prebivalce v okolici elektrarne prosimo za razumevanje," so še dodali.

Puščanje pod nadzorom

V četrtek, 5. oktobra 2023, so ob 23. uri začeli s postopnim zmanjšanjem moči. Danes zjutraj ob 5.30 pa so jo varno izklopili. Puščanje nima vpliva na zaposlene, prebivalstvo in okolje ter je pod vrednostjo, ki jo kot mejno določajo tehnične specifikacije.

Po zaustavitvi elektrarne so ekipe začele iskati vzrok odstopanja, zato trajanje zaustavitve oziroma povratek elektrarne na omrežje še ni moč napovedati.

NEK
nuklearna elektrarna krško
krško
posavje

Pridružite se nam

Novice iz Posavja