Skip to main content
Torek, 30. maj 2023
07.09.2022
21:38
Foto: arhiv ePosavje
Novomeški policisti obravnavajo nenavaden sum čezmejnega kaznivega dejanja goljufije.

Policisti preiskujejo primer goljufije

Po prvih zbranih obvestilih se je 28-letnik odločil poskusiti srečo v športnih stavah v Bosni in Hercegovini, katerih oglas mu je priletel naproti na socialnih omrežjih, ko so obljubljali zagotovljene dobitke. Vplačal je nekaj sto evrov in prejel obvestilo o zadetku 25.000 evrov. Pri dvigu denarja se je zapletlo, saj je bilo z različnimi izgovori (zahteve banke, spremenjeni pogoji poslovanja zaradi vojen v Ukrajini ipd.) potrebno različnim osebam nakazati dodatne provizije, ki naj bi zagotovile možnost dviga denarja.

Vse skupaj je trajalo tri mesece

Kot pravijo policisti, je vse skupaj trajalo tri mesece. V tem času je 28-letnik neznancem posredoval tudi vse podatke svojega bančnega računa in nakazoval provizije v znesku po nekaj sto ali več evrov. Ker mu naj bi denarja zmanjkovalo, si ga je nekaj izposodil, za nekaj pa je najel kredit.

Vedno so bile ovire

Vztrajnost se ni izplačala, saj kljub vsem nakazilom, nikakor ni mogel do priigranega denarja, vedno so bile neke ovire. Ko so postali neznani partnerji na drugi strani preveč pogoltni in provizije čedalje višje, se je odločil sago prekiniti in primer prijaviti policiji. V tem času naj bi jim nakazal že bistveno večji znesek od obljubljenega zadetka, preiskava je v teku.

Obljuba o zanesljivih dobitkih, ki pa jih ni bilo

Policisti opozarjajo, da se vabljivi oglasi, ki mamijo z obljubami visokih zaslužkov na lahek način, nemalokrat izkažejo za lažne – in lahek način izgube denarja! Še posebej v spletnem okolju je potrebna dodatna previdnost.

V konkretnem primeru so obljubljali zanesljive dobitke,  ker naj bi bile tekme dogovorjene. Slednje pa je že samo po sebi kaznivo in bi moralo odvrniti od poskusa nakazovanja denarja neznancem, osebnih podatkov, podatkov bančnega računa in podobno, saj je šlo očitno za neregulirane igre na srečo. Še več, podani so sumi na kriminalno dejavnost, goljufije in prirejanje izidov.

policija

Pridružite se nam