Skip to main content
Četrtek, 29. februar 2024
18.07.2023
13:27
Toča v Krškem
Foto: arhiv ePosavje
Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so objavili poročilo četrtkove hude ure, ki se je skuhala nekje med Rako in Gorenjo Lepo vasjo v občini Krško. Nevihta je prepotovala štiri države!

Ob največji toči v Evropi na Vidmu sunek 99,3 km/h

KRŠKO V Krškem še v torek odpravljajo posledice četrtkove stoletne toče iz supercelične nevihte. Kot pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (ARSO), se je v četrtek ena od nevihtnih celic ob 14. uri jugovzhodno od Ljubljane okrepila v supercelično nevihto, ki je s prej severovzhodne zavila v vzhodno smer in na poti prek Dolenjske, Posavja, severno od Zagreba in naprej proti Slavoniji in Srbiji povzročila hudo neurje s točo, ki je marsikje presegla premer 5 cm, na območju Krškega tudi 10 cm.

Na Vidmu ob 15:14, v Vrbini tri minute pozneje

Na vremenskih postajah ARSO so v četrtek zabeležili več viharnih sunkov. Tako je na postaji Krško papirnica ob 15. uri in 14 minut zapihal viharni veter s sunkom 27,6 m/s (99,36 km/h), tri minute pozneje so najmočnejša sunka zabeležili na vremenski postaji Krško NEK in na letališču v Cerkljah ob Krki. Na postaji Krško NEK je bil najmočnejši sunek 23,3 m/s (83,88 km/h), na letališču v Cerkljah ob Krki pa 22,8 m/s (82,08 km/h).

Premer ledene kepe več kot 10 cm

Kasneje so vremenoslovci iz prispetih poročil s terena ocenili, da je bila ledena kepa s premerom 13 centrimetrov in še kakšnih milimetrov čez, ki jo je v Gorenji Lepi vasi v občini Krško pofotografirala Tina Novšak, verjetno eden največjih skupkov ledu toče letos v Evropi. 

Nevihta je prepotovala štiri države

Supercelična nevihta je svojo pot nato nadaljevala skozi štiri države, kažejo zbrani podatki. Vse se je začelo okoli 14. ure med Rako in Bohorjem v krški občini, nadaljevalo pa prek brežiške občine v Zagreb ter mimo Vrbovca in Bjelovarja, Virovitice in Osijeka na Hrvaškem. Nevihta je pri Somborju vstopila v Srbijo in pri Zrenjaninu preskočila v Romunijo. Nevihta se je "ugasnila" šele v zgodnjem petkovem jutru okoli 3. ure zjutraj na območju kraja Râpănești pod Južnimi Karpati. Dobrih 600 kilometrov od nas!

krško
brežice
vreme v posavju

Pridružite se nam