Skip to main content
Petek, 12. april 2024
21.07.2023
20:31
24. julij 2023
Foto: ePosavje.com
Sredino meseca julija si bomo zapomnili po zgodovinski toči v Krškem ter viharnem vetru v nekaj zaporednih dneh v krški in brežiški občini. V novici spremljamo razvoj vremena v Posavju.

Radarska slika padavin (vir: ARSO):

IZ MINUTE V MINUTO:

 

PETEK, 21. JULIJ 2023

(20:30) Bo še deževalo?

Vremenska situacija se umirja. V noči na soboto bo možna še kakšna ploha ali nevihta, a tako ekstremnih razmer ne bo več. Kakšna bo sobota? Spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo spet nastajale krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, ob morju do 20, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem do 28 °C.

(20:29) Gasilci tudi danes na delu

V občini Krško so gasilci Poklicne gasilske enote Krško v dopoldanskem času še na nekaterih objektih odstranjevali posledice nedavnega neurja, v občini Brežice pa so gasilci nekaterih prostovoljnih gasilskih društev nadaljevali z nudenjem pomoči občanom pri odpravi posledic neurij, ki so jih prizadela v preteklih dneh.

Ob današnjem neurju več prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Krško rešuje posledice močnega deževja, pravijo na Regijskem centru za obveščanje Brežice.

(16:32) V Krškem nekaj drobne toče

Prva petkova nevihtna linija se dokaj hitro prešla območje krške občine. Lokalno je bilo nekaj drobne toče, v dobrih 20 minutah je padlo 10 mm dežja. Med Trebnjim in Kočevjem je še ena nevihtna linija, ki bo v naše kraje prišla v naslednji uri.

(13:53) Kakšne so kaj temperature?

Po dokaj hladnem jutru se je ob razjasnitvi neba hitro odgrelo. V Krškem je trenutno 26°C, stopinjo in pol manj v Cerkljah ob Krki, še najtopleje je s 26,6°C trenutno v Sevnici.

(13:40) Izredni bilten ob 13.30 uri

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje se močan nevihtni sistem od zahoda bliža Sloveniji, zato so za zahodno in osrednjo Slovenijo med 14. in 18. uro izdali rdeče vremensko opozorilo. Nevihtni sistem bodo spremljali močni sunki vetra, nalivi in krajevno lahko tudi toča. Nevihtni sistem bo predvidoma zajel tudi območje slovenske Istre. 

Nevihtno dogajanje se bo umirilo šele ponoči

"Nadaljevanje nevihtnega dogajanja po Sloveniji pričakujemo še do sredine noči na soboto," so zapisali

(13:40) Slovenija v rdečem

(08:59) Slovenija v oranžnem

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so za območje celotne Slovenije za ves današnji dan izdali oranžno opozorilo. Čez dan in v prvem delu noči je po njihovih navedbah povsod po Sloveniji povečana verjetnost krajevnih neurij.

(8:52) Nove pošiljke z zahoda

Na zahodu nastajajo nove nevihtne celice. Ena se trenutno pelje nad del sevniške občine prek Šentjanža, severneje je celica okoli Trbovelj, zahodneje je tretja okoli Snežnika in bi se lahko v naslednjih urah pripeljala nad naše kraje. V Krškem je 19,7°C, v Sevnici beležijo 19,0°C. Na Lisci ob 15°C piha okrepljen vzhodni veter.

Bizeljsko, 19. julij 2023

ČETRTEK, 20. JULIJ 2023

(11:31) Brez elektrike še 167 odjemalcev

Na območju Elektra Celje je bilo do 11. ure brez električne energije še 167 uporabnikov, od tega na Distribucijski enoti Slovenj Gradec 62 uporabnikov, na Distribucijski enoti Krško 61 uporabnikov, na Distribucijski enoti Celje 28 uporabnikov in na Distribucijski enoti Velenje 16 uporabnikov.

(11:20) Nevihte tudi v četrtek in petek

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje pravijo, da bodo v četrtek popoldne in zvečer predvsem v severovzhodni in severozahodni Sloveniji možne močnejše nevihte. V petek se bo povsod po Sloveniji povečala verjetnost krajevnih neurij.

(11:10) Na Bizeljskem najhuje v vaseh Gregovce in Stara vas

Na območju Bizeljskega je bilo v sredo najhuje v vaseh Gregovce in Stara vas. Večji del krajevne skupnosti Bizeljsko je bil zaradi podrtega električnega droga več časa brez električne energije.

Fotogalerija (Foto: PGD Bizeljsko):

(09:27) V občini Brežice 150 izrednih dogodkov

Še vedno prihajajo poročila o izrednih dogodkih po četrkovem neurju. Samo v občini Brežice so do tega trenutka zabeležili 150 različnih dogodkov. Skupna številka vseh intervencij je dosegla številko 175.

(08:33) Drevo na avto, dve osebi poškodovani

Krški poklicni gasilci so v sredo ob 15.43 posredovali na območju Gazic v občini Brežice, kjer je na avto padlo drevo. V nesreči poškodovani dve osebi so še pred prihodom gasilcev iz vozila potegnili očividci, gasilci so poškodovanima nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči Brežice. Gasilci so na vozilu odklopili akumulator, do iztekanja motornih tekočin ni prišlo, dodajajo.

(08:18) V sredo več kot 150 dogodkov

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice so po sredinem popoldanskem neurju v Posavju zabeležili več kot 150 različnih dogodkov. Največ (144) so jih do tega trenutka zabeležili na območju občine Brežice, aktiviranih je bilo 23 prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Brežice in gasilci Poklicne gasilske enote Krško. Na območju krške občine je bilo 24 različnih dogodkov, v akciji so bili gasilci iz osmih gasilskih društev.

Vremensko dogajanje se bo umirilo - do petka

Vremensko dogajanje se bo umirilo, a le do petka. V petek popoldne bodo znova plohe in nevihte, a še zdaleč ne tako močne, kot smo jim bili priča v torek in sredo. Deževna bo tudi sobota, bo pa nedelja suha in znova z višjimi dnevnimi temperaturami.

SREDA, 19. JULIJ 2023

(21:11) 101 intervencija

Na območju občine Brežice so do tega trenutka zabeležili 78 intervencij, 22 v občini Krško in eno v sevniški občini. 

(18:55) Nova pošiljka prihaja z zahoda

Na zahodu države se sestalvjajo nove nevihtne celice, ki bodo v naslednjih urah pripotovale na vzhod. V Krškem je bilo ob 18.30 uri 24°C, v Cerkljah ob Krki 23,5°C.

(18:50) Gasilci imajo znova veliko dela

V popoldanskem času je občino Krško zajelo neurje z močnim vetrom in nalivi s točo. V akciji so gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Krško in cestno podjetje in Kostak Krško, ki odstrenjujeta podrta drevesa s cest.

Krško, Brežice, Sevnica

Na območju krške občine so v sredo zabeležili osem intervencij, eno v občini Sevnica. Več dela imajo gasilci v občini Brežice, do 18.50 so na 112 zabeležili 62 različnih intervencij, aktivirani so gasilci iz 20 prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Brežice in cestno ter Komunalno podjetje Brežice, pomagali so tudi gasilci Poklicne gasilske enote Krško.

Podsreda, Bistrica ob Sotli

V občini Podsreda so sunki vetra razkrili strehe stanovanjskih in gospodarskih objektov, poškodovali komunalno in cestno infrastrukturo ter podirali drevesa. Zaprte so ceste in težava je pri dobavi električne energije, posredujejo gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Podsreda.

V torek je bilo brez elektrike več kot 4.300 odjemalcev

Po torkovem močnem vetru, ki je podiral drevesa, je prišlo do večjega izpada električne energije na distribucijskem območju Elektra Celje. Brez električne energije je bilo nekaj več kot 4.300 odjemalcev. 

(16:02) Ohladitev za 13°C

Ob prehodu nevihtne linije se je vsega nekaj minutah ohladilo iz 31°C na 18°C, padlo je med 10 in 15 mm dežja, na Lisci so izmerili najmočnejši sunek vetra 71 km/h, na Bučerci 51,5 km/h. O vetrolomu zaenkrat poročajo iz občine Brežice. 

(15:24) Nevihta z zahoda

Zahodno, severozahodno in osrednjo državo so obravali v rdeče, nevihtni sistem se zelo hitro premika. Glavna nevarnost so močni sunki vetra, krajevno pa tudi toča. Močne nevihte se lahko razširijo tudi nad celotno Slovenijo, dodajajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Nevihta, 19. julij 2023, popoldne

(12:05) Danes več manjših neviht

"Ozračje se je ponoči le prehodno umirilo. Večerne nevihte so sicer porabile razpoložljivo energijo, a že zjutraj se je nad severni in severovzhodni del Slovenije pomaknil oslabljen nevihtni sistem. Sedaj se je skoraj povsod razjasnilo. Tudi danes v višinah piha močan zahodni veter, ki na višini okoli 6 km dosega hitrost okoli 90 km/h. Obenem bo ozračje ob dnevnem segrevanju postalo še bolj nestabilno, kot je bilo včeraj. Na nadmorski višini med 3 km in 7 km je prisoten izrazit padec temperature z višino. Gre za »puščavsko« plast zraka, ki so jo iznad severne Afrike prinesli višinski vetrovi. Ta plast izrazito poveča labilnost ozračja. Nevihte bodo nastajale pred in ob hladni fronti, ki nas bo prešla ponoči," pravijo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

"Stanje neba se bo hitro spreminjalo"

Stanje neba se bo popoldne in zvečer zaradi velike nestabilnosti in močnih višinskih vetrov hitro spreminjalo. "Za vso Slovenijo smo za popoldne, zvečer in ponoči izdali oranžno opozorilo, ki ga lahko ob nastanku močnejših neviht tudi zaostrimo. Pričakujemo, da se bodo popoldne močnejše nevihte iznad Avstrije razširile nad severovzhodno Slovenijo. Tokrat je videti, da bo šlo za posamezne nevihtne celice (ne za nevihtno linijo, kot je bilo včeraj). Glavna nevarnost bo toča, močni sunki vetra in nalivi," dodajajo.

Povečana nevarnost za dolgotrajne nalive

Zvečer in ponoči se bodo nevihte iznad severne Italije razširile tudi nad zahodno osrednjo in južno Slovenijo, kjer bodo prav tako možne močnejše nevihtne celice s točo, sunki vetra. Obenem se bo zaradi prehoda vremenske fronte povečala nevarnost za dolgotrajnejše nalive. Dogajanje se bo umirjalo v drugi polovici noči na četrtek ali v četrtek zgodaj zjutraj, najkasneje na jugu države.

Vremenska napoved se lahko hitro spremeni

Na ARSO še pravijo, da se lahko v tako dinamičnih dneh, kot je danes, vremenska napoved lahko hitro spremeni.

TOREK, 18. JULIJ 2023

(22:38) Taborniki so na varnem

Večerna evakuacija tabornikov na Velikih Malencah je uspela. Gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev Pirošica, Krška vas, Skopice, Cerklje ob Krki, Cerina in Brežice okolica so evakuirali 98 otrok na varno v gasilski dom Skopice.

(21:12) V Krškem sunek severnika 82 km/h

Na vremenski postaji Agencije Republike Slovenije za okolje v Krškem so nekaj po 19. uri izmerili sunek viharnega severnika 82 km/h. Na letališču v Cerkljah ob Krki je najmočneje zapihalo z 52 km/h, prav viharno pa je pihalo tudi na Lisci. Tam so med 20.20 in 20.30 uro zabeležili sunek 86 kilometrov na uro, nekaj pred 20.50 pa tudi 81 kilometrov na uro.

(21:07) Dogodki v Posavju do 21. ure

Požar na Radni

V Posavju imajo gasilci kar precej dela. V občini Sevnica so se zaradi močnega vetra na Radni podrla drevesa na električne vodnike tako, da so zagorela. Na intervenciji so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Boštanj. 

Na Malencah evakuacija tabornikov

V občini Brežice se je v večernem času močnega vetra podrlo več dreves na ceste. Drevesa odstranjujejo dežurni delavci cestnega podjetja. V naselju Velike Malence poteka evakuacija tabornikov, posredujejo gasilci iz šestih gasilskih enot Gasilske zveze Brežice.

V Krškem znova razkrivalo strehe

V občini Krško so zaenkrat zabeležili devet dogodkov, na intervencijah so gasilci iz treh društev. Na ceste se je podrlo več dreves, katera odstranjujejo delavci cestnega in komunalnega podjetja. Močan veter je razkril več streh na stanovanjskih objektih, posredujejo gasilci iz treh gasilski društev, sporočajo z Regijskega centra za obveščanje Brežice.

Nevihta, 18. julij 2023

(20:25) Izredni bilten ob 20. uri

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje se močna nevihta iznad osrednje Slovenije pomika proti Dolenjski, Kočevski in Beli krajini. "Pričakujemo zelo močne sunke vetra, točo in močne nalive. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki," so zapisali. Nevihte sicer v osrednji in severni Sloveniji že slabijo.

(20:23) Zaenkrat prijavljenih 7 dogodkov

Na Regijskem centru za obveščanje Brežice so do tega trenutka zabeležili 7 dogodkov, po katerih so v akcijo poslali gasilce. Štiri dogodke so zabeležili v občini Krško, dva v občini Brežice in enega v Sevnici.

(20:19) V Leskovcu najmočnejši sunek vetra 52,1 km/h

Ob prehodu prve nevihtne linije je po trenutno zbranih podatkih najmočneje zapihalo v Leskovcu pri Krškem (52,1 km/h). Zanimivi bodo podatki iz mreže postaj Agencije Republike Slovenije za okolje, ko bodo znova dostopne - močni sunki viharnega severnika so pihali po Savi navzdol. 

S severozahoda nas je dosegla še druga nevihtna linija z dežjem in občasnimi nalivi. Trenutna temperatura v Leskovcu pri Krškem je 26,1°C, v Radečah so pri 18,9°C. V Kapelah imajo 21,6°C in na Sremiču termometri kažejo 23,6°C.

(20:00) Prva nevarnost za točo je mimo

Prvi nevihtni val je mimo, številni Krčani so zavetje poiskali pod nadvozi in mostovi. S severozahoda zdaj nad naše kraje prihaja še ena pošiljka, a je verjetnost za debelejšo točo mimo. Temperatura je ob prehodu prve nevihtne linije s slabih 30°C že padla pod 25°C. Ob navalu obiska je počepnila spletna stran Agencije Republike Slovenije za okolje.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(18:56) S severa prihaja nevihtna celica

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so od 17.00 do 20.00 ure za severozahodno in severovzhodno regijo izdali najvišjo (rdečo) stopnjo opozorila. Močne nevihte se lahko razširijo tudi na ostale regije. Sunki vetra na posameznih postajah v Avstriji dosegajo 100 - 160 km/h, pravijo na ARSO.

Imate fotografije ali videoposnetke? Pošljete nam jih lahko na info@eposavje.com.

PONEDELJEK, 17. JULIJ 2023

(16:19) Najtopleje tokrat v Kapelah

V ponedeljkovem popoldnevu je bilo najtopleje v Kapelah, tam so izmerili 40,1°C. V Sevnici je bilo ob 15. uri in 49 minut na stavbi OŠ Sava Kladnika 37,3°C. 

Najvišje dnevne temperature v Posavju, 17. julij 2023:

Vremenska postaja: Najvišja izmerjena temperatura:
Kapele 40,1°C
Dolnje Brezovo 38,2°C
Sevnica (OŠ Sava Kladnika) 37,3°C
Radeče 36,8°C
Kostanjevica na Krki (Agro) 36,9°C
Krško (NEK) 36,2°C
Zdole 36,2°C
Leskovec pri Krškem 36,1°C
Sevnica (Občina) 36,0°C
Zdole 36,2°C
Cerklje ob Krki (ARSO) 35,4°C
Raka 35,1°C
Senovo 35,2°C
Blanca 35,0°C
Cerklje ob Krki (vojašnica) 35,0°C
Kostanjevica na Krki (Dobe) 35,0°C
Sromlje 34,8°C
Pišece 34,8°C
Brezje pri Veliki Dolini 34,5°C
Bistrica ob Sotli 34,5°C
Artiče 34,3°C
Straža pri Krškem 34,3°C
Birna vas 34,2°C
Malkovec 34,0°C
Bučerca 34,0°C
Vrhulje 33,9°C
Bizeljsko 33,9°C
Sremič (KZ Krško) 33,8°C
Sremič (Agro) 33,5°C

(13:31) Razvoj vremena v naslednjih dneh

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev, na Primorskem pa bodo visoke temperature tudi v noči na torek.

V torek nevihte po celotni državi

V ponedeljek popoldne in zvečer so predvsem v severovzhodni Sloveniji možne močnejše nevihte. V torek popoldne in zvečer je povečana verjetnost za močne nevihte povsod po Sloveniji. Možna bodo krajevna neurja s točo, sunki vetra in močni nalivi.

(08:08) Vrhunec vročinskega vala

V ponedeljek na jugovzhodu države pričakujemo vrhunec tokratnega vročinskega vala, ki je v četrtek v krški občini poskrbel za neurje biblijskih razsežnosti. Danes bo ponekod pihal jugozahodni veter, najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 37 °C.

Velika toplotna obremenitev

V ponedeljek sredi dneva in popoldne bo po nižinah večjega dela Slovenije velika toplotna obremenitev, opozarjajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje. Za večji del države, razen za severozahodni del, so razglasili oranžno stopnjo nevarnosti. 

vreme v posavju
krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja