Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
30.06.2020
10:26
Radarska slika padavin, 29. junij 2020
Grafika: ARSO
V zadnjem junijskem ponedeljku je nad nami živahno vremensko dogajanje. V Posavju smo zaenkrat na južni strani nevihtnega dogajanja, v dobri uri se je ohladilo za več kot 12°C.

IZ MINUTE V MINUTO:

Radarska slika padavin (v živo, vir: ARSO):

(19:26) Vremenska situacija se umirja

Iz 31 na 16°C

Vremensko dogajanje se je umirilo. Če smo imeli še do 15. ure povsem poletno vreme, imamo zvečer pozno jesensko deževje. Temperatura se je iz 31°C spustila na 16°C.

V Podčetrtku 30mm dežja, v Posavju največ na Malkovcu

Po podatkih mreže postaj Agencije Republike Slovenije za okolje do 18.30 ure, so v Posavju izmerili različno količino padavin. V Krškem in na Gorjanci 1,7mm dežja, v Cerkljah ob Krki 1,2 mm dežja, na Malkovcu 7,8mm in na Lisci 6,1mm dežja. Nevihtno dogajanje je bilo severneje od nas, v Podčetrtku je v tem času padlo 30,8 mm dežja.

(18:08) Več podrtih dreves

Zgornja Pohanca - Križe, Sevnica

Zaradi močnega vetra se je v popoldanskem času na cesto Zgornja Pohanca-Križe, občina Brežice, podrlo več dreves. Posredovali so dežurni pri podjetju KOP Brežice. Zaradi močnega vetra se je v popoldanskem času podrlo drevo tudi na Planinski cesti v Sevnici, posredovali so dežurni pri cestnem podjetju.

Drevesa na daljnovodih

V popoldanskem času je v naselju Račica, občina Sevnica, močan veter odlomil smreko in poškodoval elektro daljnovod. V naselju Libna v krški občini pa je močan veter poškodoval drog električne napeljave. O obeh dogodkih so obvestili dežurne na Elektru Celje.

Gasilci v Reštanju, a njihova pomoč ni bila potrebna

V naselju Reštanj se je na rob strehe stanovanjske hiše podrlo drevo. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote Krško, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

(17:43) Nevihta iz Žužemberka prek Novega mesta proti vzhodu

Nevihte tudi na jugovzhodu države

"Nevihte so začele nastajati tudi na jugovzhodu Slovenije. Močnejša nevihtna celica se pomika preko Žužemberka, severno od Novega mesta v smeri proti vzhodu in povzroča močne sunke vetra, krajevno močne nalive, možna je tudi toča," so sporočili z Agencije Republike Slovenije za okolje.

V Novem mestu sunek prek 75 km/h

Ob tem dodajajo, da so na postaji Novo mesto med 16:30 in 17:00 zabeležili sunek vetra 75 km/h, naslednjih urah se bo ozračje umirilo.

Nevihta v Žužemberku

(16:56) Izredni bilten ob 16. uri

Ponekod lahko naratejo hudourniški vodotoki

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje se iznad Avstrije nad Koroško, Štajersko in Pomurje in naprej proti jugovzhodu pomika več nevihtnih celic, ki povzročajo močne sunke vetra, krajevno močne nalive, možna je toča. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

Močnejše nevihte v severni polovici Slovenije tudi v naslednjih urah

"Na postaji Ptuj je bil med 14.30 in 15.00 zabeležen sunek vetra 71 km/h. Močnejše nevihte so zlasti v severni polovici Slovenije zaradi prehoda hladne fronte možne tudi v naslednjih urah," dodajajo v sporočilu.

* Vremensko dogajanje spremljamo v nadaljevanju popoldneva *

(16:50) V slabi uri se je ohladilo za več kot 10°C

Hladna fronta čez Alpe

Dopoldanska vremenska napoved, ki smo jo zapisali v sklopu rednih tedenskih napovedi Kakšno bo vreme v Posavju, se uresničuje. Ob prihodu hladne fronte čez Alpe se na severovzhodu države prožijo nevihte, na južni strani nevihtnega dogajanja pa se je v slabi uri ohladilo za več kot 10°C.

Popoldne najnižja temperatura v dnevu

Če je bilo še ob 15.30 uri na eni izmed posavskih vremenskih postaj 31,3°C, se je ob 16. uri in 45 minut ohladilo na 18,9°C. In ohlajanja še ni konec. Ob topli noči z nedelje na ponedeljek, ko se temperatura ni spustila pod 21°C, je 18,9°C hkrati zaenkrat tudi najnižja temperatura v dnevu.

Veter povzroča težave

V naših krajih je zapihal močan severovzhodnik. Na Senovem je tako vremenska postaja zabeležila sunek 62,8 km/h. O težavah s podrtimi drevesi zaenkrat poročajo s Planinske ceste v Sevnici in s ceste Zgornja Pohanca - Križe.

Kako je pri vas? Ste naredili kakšno zanimivo fotografijo ali videoposnetek?

Fotografije ali videozapise nam lahko pošljete na info@eposavje.com, v komentar na FB strani ePosavje.com ali prek zasebnega sporočila na Facebooku, Twitterju ali Instagramu.

(eP)

vreme v posavju
krško
brežice

Pridružite se nam

Zadnje novice