Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
04.01.2023
14:54
Cestnina, Bregana
Foto: Google
Bo po vstopu Hrvaške v schengenski prostor in sprostitvi prometa na Obrežju kmalu preteklost tudi plačevanje cestnine na Bregani? Vsaj tako danes poroča hrvaški Jutarnji list.

Plačevanje cestnine na Bregani kmalu preteklost?

Na mejnih prehodih z Republiko Hrvaško od 1. januarja, po vstopu sosedov v schengensko območje, ni več mejnih kontrol. Na območju mejnih prehodov je preurejen prometni režim, zapornice so dvignili, iz "čuvajnic" so pospravili monitorje in ostalo računalniško opremo, življenje ob meji teče po novih pravilih.

Bojijo se, da bi cestninske postaje postala nova območja zastojev

Na Hrvaškem se zdaj bojijo, da bi ob spremenjenih prometnih tokovih območja zastojev osebnih in tovornih vozil postale njihove cestninske postaje. Že v torek so Hrvatje napovedali, da bodo s 1. januarjem 2024 spremenili način cestninjenja, ko naj bi dosedanji ti. zaprt model cestninjenja odprli in bi ga uredili z e-vinjetami. V lanskem letu so sicer na hrvaških avtocestah imeli za več kot 400 milijonov evrov prihodkov od cestnin.

Jutarnji list: Ukinitev cestninskih postaj na Obrežju in Jelšanah

Ministrstvo za promet, pomorstvo in infrastrukturo načrtuje ukinitev cestninskih postaj ob mejnih prehodih Obrežje in Jelšane, danes poroča Jutarnji list. Načrte za ukinitev teh dveh cestninskih postaj je za časnik potrdil minister Oleg Butković. Po poročanju Jutarnjega lista bi lahko pobiranje cestnin na teh dveh postajah ukinili že v januarju ali najkasneje v mesecu februarju.

Pa tudi višje cestnine

Na avtocestah v upravljanju družbe Hrvatske autoceste bi z novo poletno sezono dvignili tudi cestnine, po poročanju Jutarnjega lista naj bi bil dvig cestnin sezonskega značaja, dvignili bi jih za 10 odstotkov. A hkrati bi podaljšali tudi turistično sezono. Če je bila na cenikih hrvaških avtocest ta do sedaj od 15. junija do 15. septembra, bo letos od 1. junija do 30. septembra.

brežice
državna meja

Pridružite se nam

Novice iz Posavja