Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
19.01.2022
14:27
Prizidek Valvasorjeve knjižnice Krško, januar 2022
Foto: ePosavje.com
Prizidek Valvasorjeve knjižnice dobiva končno podobo. Sredi leta naj bi bil dokončan, kmalu zatem sledi selitev v nove prostore. Naslednje leto pa bo na vrsti obnova samostanskega dela knjižnice.

Dela na prizidku krške knjižnice tečejo v skladu z načrti

KRŠKO Čeprav zaradi neugodnih vremenskih razmer nekatere faze nekoliko zamujajo, dela kljub temu tečejo v skladu z načrti. "Težave so pri urejanju fasade, ki je zaradi temperatur v tem času v tem trenutku ni možno dokončati. Pa tudi na zunanji ureditvi so določene zadeve, ki so vezane na vreme. Gre za urejanje strehe," odgovarja župan Mestne občine Krško Miran Stanko.

Rok za dokončanje vseh del ni ogrožen

Ostala dela na zunanjosti potekajo brez zamud, prav tako dela znotraj objekta. "Dela se na oblogah in pleskarskih delih, nekje konec januarja načrtujemo nadaljevati s tlaki in februarja nameščati notranjo opremo," dodaja Stanko. Te je kar precej, za približno milijon evrov, zato jih čaka še veliko leta, a rok za dokončanje, to je sredina letošnjega leta, vendarle ni ogrožen. Prizidek naj bi bil dokončan do sredine letošnjega leta, sledila bo selitev v nove prostore.

Oddelek za odrasle in mladinski oddelek bosta na enem mestu

"Selitve smo veseli zaradi tega, ker se bodo znova združile osrednje knjižnice, dva oddelka - oddelek za odrasle in mladinski oddelek. Ko bo v funkciji tudi samostan, bomo vsi na enem mestu, tudi domoznanski oddelek, vse prireditvene in druge dvorane. Iz enega mesta bomo lahko zadovoljivi vse potrebe, ki jih bodo imeli naši uporabniki," ob tem pove direktorica Valvasorjeve knjižnice Krško Urška Lobnikar Paunovič. Oddelek za odrasle je v "stari" knjižnici, mladinski oddelek je v pritličju stavbe v peš coni na Cesti krških žrtev 47.

Knjižnica bo v polnosti zaživela po obnovi samostana

Kot še dodaja direktorica Valvasorjeve knjižnice, se bodo trudili, da bi za uporabnike omogočili kar največ storitev, ki jih bodo lahko izvajali. "Seveda bomo izvajali vse dejavnosti za najmlajše in malo večje otroke, seveda kolikor bodo dopuščale razmere. Zavedamo se, da bo naša knjižnica v polnosti zaživela, ko bo prenovljen tudi samostan, kjer bo večja prireditvena dvorana, posodobljena speedway zbirka, veliko bogatejši domoznanski oddelek in upajmo, da naša največja pridobitev, ustvarjalnica za vse generacije."

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Ničenergijska stavba s postajališčem za bibliobus

Vrednost del znaša 4,4 milijona evrov in ker gre za skoraj ničenergijsko stavbo, bo v višini 380 tisoč evrov sofinancirana s strani Eko sklada. V naslednjem letu bo pa bo na vrsti obnova obstoječega, samostanskega dela knjižnice. "Tudi ta dela ne bodo enostavna, gre za objekt, ki je spomeniško zaščiten. Precej bo restavratorskih del. Pri tem je potrebno izpostaviti tudi to, da bo restavriran tudi mestni zid, ki ga je bilo potrebno začasno porušiti in deponirati. Zid bodo obnovili in vrnili v predhodno stanje," je še povedal Stanko. Ob knjižnici bodo postavili še postajališče za bibliobus.

(eP)

valvasorjeva knjižnica krško
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja