Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
04.04.2023
18:51
Kerinov Grm, Krško
Grafika: ePosavje.com
V Brežicah so se v torek srečali župani jugovzhodne Slovenije in Posavja na temo romskega vprašanja. Dogovorili so se, da bodo v Državni zbor vložili pobudo za zbiranje 5000 podpisov.

Pobuda za začetek zbiranja 5000 podpisov volilk in volilcev

BREŽICE Župani so se na srečanju dogovorili, da bodo v Državni zbor vložili pobudo za začetek zbiranja 5000 podpisov volivcev za vložitev paketa sprememb petih zakonov, namenjenega reševanju romskih vprašanj. Župani ugotavljajo, da se stanje na tem področju poslabšuje in kot edino rešitev vidijo v spremembah zakonodaje.

Molan: "Vse več kršenja javnega reda in miru ter nasilja"

"Danes smo se zbrali župani Dolenjske in Posavja. Glavni razlog je, da se v naših krajih pojavlja vse več kršenja javnega reda in miru in tudi nasilja. Zelo pogosto ugotavljamo, da so vzroki tudi vse bolj pogosto mladoletne osebe. Zato seveda se že kar precej časa ukvarjamo - tako na občinah, ko prihaja vse več pripomb, oziroma vse več pobud, da je treba nekaj na tem storiti," je po srečanju povedal gostitelj, brežiški župan Ivan Molan.

"Gre za sistemske probleme"

Molan je izpostavil, da so imeli župani več posvetov s policijo. "Jaz osebno sem imel tudi nekaj posvetov tudi s tožilstvom in vsi ugotavljamo skupaj, da gre dejansko za sistemske probleme in prihajamo v stanje, ko vsi pravijo, da postajamo nemočni. Zato seveda smo se župani dogovorili med seboj in poskušamo s pobudami, dodatnimi tudi verjetno s spremembo zakonodaje, doseči, da bi se to stanje v prihodnosti nekako izboljšalo. Oziroma, da se ne bi še stopnjevalo, kajti vemo, da je vsaki dan se huje in huje. Zato je treba povedati, da smo kar izkoristili to nekako neformalno združenje, v katerem smo se že dobili enkrat v Novem mestu, danes smo se v Brežicah. Jaz upam, da v prihodnosti bomo nadaljevali s predlogi, ki bodo šli v prid večje varnosti in pa bolj kvalitetnega življenja in sožitja med našimi občani."

Romi, Kerinov Grm

V pobudi o petih zakonih

Molan je dopolnil novomeški župan Gregor Macedoni. "Naša pobuda je zajemala takrat pet zakonov. Dva zakona sta s področja sociale, en zakon s področja trga dela, zakon o javnem redu in miru in zakon o voznikih. Skupno vsem tem je, da zelo jasno oblikujemo pobudo, da je vse, kar ni usmerjeno v to, da bodo otroci zaključevali osnovno šolo in da bodo še naprej rastli v okolju, v katerem ne bo stimulacije za spoštovanja nekih zakonodaje in javnega reda in miru, da je seveda s tem tudi ta država aktivno - vsi tisti, ki v Ljubljani rečejo, da včasih smo nestrpni tudi v tem območju - lahko rečemo, da pa na drugi strani naš očitek, da slovenska oblast v Ljubljani na nek način, če je to skupni imenovalec, aktivno spodbuja oziroma jemlje prihodnost tem otrokom v jugovzhodni Sloveniji in Posavju."

Macedoni: "Do danes se ni zgodilo nič"

Na sestanku so županje in župani oblikovali sklep, tako Macedoni, "da oblikujemo predlog zakonodajnih sprememb na način, da jih pošljemo v Državni zbor kot predlog s terena. In zahtevamo, da se omogoči zbiranje podpisov. Namreč po oktobru, ko smo mi oblikoval ta predlog, ga podpisali in posredovali predsednici Državnega zbora, do danes se ni zgodilo nič."

In kako naprej?

Novomeški župan napoveduje, da bodo v mesecu maju pozvali, da s podpisom podpisom podprejo predlog te spremembe petih zakonov. "In da na ta način tudi zelo jasno povemo predstavnikom ljudstva, predstavnikom nas vseh državljanov v Državnem zboru, da je treba nekaj narediti," dodaja Macedoni.

romi
brežice
krško
šahovski klub triglav krško

Pridružite se nam