Skip to main content
Petek, 23. februar 2024
10.06.2020
11:00
Dan reke Save v Krškem
Foto: ePosavje.com
Ob 1. juniju, dnevu Save, so pred Mestnim muzejem Krško postavili oznako visokih voda. Agencija Republike Slovenije za okolje in Komisija za hidrogeografijo akcijo postavitve oznak izvajata od 2014.

Oznaka za visoko vodo pred Mestnim muzejem Krško

KRŠKO V ponedeljkovem dopoldnevu so pred Mestnim muzejem Krško postavili oznako za visoko vodo, ko je visoka Sava med 18. in 21. septembrom 2010 poplavila staro Krško. Kot pravijo na Zvezi geografov Slovenije, v Komisiji za hidrogeografijo, akcijo postavljanja oznak, ki označujejo najvišjo zabeleženo gladino vode ob vodotokih, na kraških poljih in morju.

V okviru akcije so po Sloveniji postavili že več kot 55 oznak

Namen akcije je tako obveščanje prebivalcev o visokih vodah kot naravnem pojavu, "ki se ga bo treba v prihodnje zaradi vpliva podnebnih sprememb vedno bolj zavedati." Ob tem želijo spomniti na dejstvo, da voda bolj ali manj pogosto zase potrebuje prostor, v sklopu akcije pa želijo opraviti tudi izobraževanje o poplavnih območjih rek in ojezeritvah kraških polj. V okviru akcije so doslej po Sloveniji postavili že več kot 55 oznak visokih voda, sloj oznak pa je predstavljen tudi na Atlasu okolja.

"Poplavne vode so bile in vedno bodo"

Postavitev oznak visoke vode

"Z akcijo poskušamo ozaveščati in izobraževati lokalno okolje in to lokalno znanje prenesti na državni nivo, da se v bistvu na mestu samem pokaže, do kam je nekoč prišla gladina poplavne vode. Kljub vsem proti poplavnim ukrepom, ki nekako danes bodisi bolj varujejo to območje, je namen ta, da poplavne vode so bile in vedno bodo. Upajmo da jih bo čim manj," je povedal dr. Peter Frantar iz Agencije Republike Slovenije za okolje.

Osveščanje mladih, da je življenje ob vodi in z vodo mogoče

"Naš namen pa je in sporočilo, da bi osveščali predvsem mlade, da se zavedajo, da je življenje ob vodi, skupaj z vodo seveda mogoče, to že od nekdaj poteka, se je pa treba zavedati določenih zakonitosti, ki vplivajo na to, da je sobivanje primerno tako za vodo kakor tudi za ljudi. Tako da pozdravljamo današnji dan v smislu, da so se udeležili tudi naši šolarji v takem številu in pa predvsem predstavniki lokalnih skupnosti ter inštitucij, ki se ukvarjajo s temi zadevami," dodaja Marjan Jarnjak iz Komisije za hidrogeografijo na Zvezi geografov Slovenije.

Na prvi junijski dan obeležujemo dan Save

Ni naključje, da so oznako v Krškem postavili ravno na prvi junijski dan, ko obeležujemo dan Save. "Ni naključje, gre za v bistvu namenoma določen dan, kjer obeležujemo prav dan Save in tukaj je poplavila reka Sava leta 2010. Poleg tega gre za dan Save v celotnem porečju reke Save in ta akcija ni le Slovenska lokalna ampak jo skušamo razširit tudi na sosednje države," še pove Frantar.

Poplave septembra 2010

(bš)

krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja