Skip to main content
Torek, 16. april 2024
30.12.2022
08:42
Ob skorajšnjem padcu "Schengena" na južni meji, med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško, so policisti v sredo objavili opozorilo potnikom, ki bo veljalo po 1. januarju prihodnje leto.

Po 1. januarju prestop meje s Hrvaško možen kjerkoli

Kot pravijo policisti, bo Hrvaška s 1. januarjem 2023 začela v celoti izvajati schengenski pravni red. S tem bodo na slovensko-hrvaški oziroma kopenski meji odpravili nadzor državne meje in bodo preko mejnih prehodov omogočili prost pretok prometa. Povedano drugače, vsi potniki, ki izpolnjujejo pogoje in imajo veljavni osebni dokument za prehod meje, bodo mejo med državama po 1. januarju 2023 prestopili kjerkoli.

Upoštevajte postavljeno signalizacijo

Policisti so ob tem državljanom poslali obvestilo, da bodo na vseh kopenskih mejnih prehodih s Hrvaško vzpostavili začasni prometni režim, ki bo omogočal varno in čim bolj tekoče prečkanje meje, brez da bi se bilo treba pri tem ustaviti.

Posebna pozornost na območjih nekdanjih mejnih prehodov

Tako sporočajo vsem udeležencem v cestnem prometu, da naj zato upoštevajo postavljeno začasno prometno signalizacijo in naj bodo še posebej previdni pri vožnji na območjih nekdanjih mejnih prehodov.

Migranti na južni meji

Migranti na novi južni schengenski meji, december 2022, Foto: ePosavje.com

"Resnično enormno povečanje ilegalnih prehodov meje"

Ministrstvo za notranje zadeve je sicer v torek objavilo javno naročilo, s katerim iščejo dodatne kapacitete za prevoz migrantov na območju Republike Slovenije. Kot pravijo v dokumentaciji, so na ministrstvu konec prvega četrtletja 2022 sklenili pogodbe za predmetno naročilo za obdobje dveh let z možnostjo podaljšanja še za dve leti in z možnostjo 30% povečanja. Pogodbe za potrebe treh policijskih uprav (Koper, Novo mesto in Maribor) so, tako piše v dokumentaciji, "zaradi povečanja ilegalnih prehodov skoraj v celoti izčrpane v 4 letni vrednosti skupaj še s 30 % povečanjem."

"Dinamika skozi celotno leto presegla primerljivost iz preteklih let"

V opisu naročila pišejo, da je dinamika ilegalnih prehodov meje skozi celotno leto 2022 presegla primerljivost iz preteklih let. "V zadnjih treh mesecih pa gre resnično za enormno povečanje ilegalnih prehodov meje, kar ni bilo mogoče pričakovati glede na trende preteklih let," dodajajo.

brežice
krško
državna meja
kostanjevica na krki

Pridružite se nam

Novice iz Posavja