Skip to main content
Sreda, 27. september 2023
28.08.2023
21:59
Slovenija, rdeči alarm
Grafika: ARSO
V ponedeljek bodo ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja, predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bodo tudi dolgotrajni nalivi. V vzhodni Sloveniji se lahko pojavi kakšna nevihta.

Radarska slika (vir: ARSO):

IZ MINUTE V MINUTO:

PONEDELJEK, 28. AVGUST 2023

(17:43) V vzhodni Sloveniji možna krajevna neurja s točo

Nevihtna linija sega od Cresa prek osrednje Slovenije do krajev severno od Celovca. Ob njej se pojavljajo močni nalivi in sunki vetra. Med 16.30 in 17.00 je v Žireh padlo 26 mm padavin, pol ure prej na Zelenici 27 in v Zgornji Radovni 24 mm dežja.

Kako kaže?

V naslednjh urah se bo nevihtna linija pomikala proti vzhodu. Zaradi visokih temperatur bodo v vzhodni Sloveniji možna krajevna neurja s točo. Vreme se bo prehodno umirilo v drugi polovici noči. V Krškem je bilo ob 17. uri 27,3°C in v Cerkljah ob Krki 26,4°C.

Lokalno lahko pade večja količina dežja

Od torka zjutraj do srede zjutraj lahko v 24 urah krajevno pade še od 60 do 90 mm dežja. Tudi v sredo bo občasno še deževalo, nevihte bodo možne le v južni Sloveniji. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

(14:00) Nevihtni pasovi se bodo pojavili tudi v osrednji in vzhodni Sloveniji

Novi nalivi v zahodni Sloveniji. Na postaji na letališču Portorož je med 13. in 13.30 uro padlo še dodatnih 25 mm dežja, v Tominu 37 mm, Na Šebreljskem vrhu 24 mm, v Kopru 22 mm, na Bukovskem vrhu 23 mm, v Bovcu 21 mm. Krajevno je na zahodu že padlo blizu 100 mm dežja. Nevihtni pasovi, ki z intenzivnimi padavinami sežejo vse do severne Slovenije, se bodo v naslednjih urah pojavljali tudi v osrednji in vzhodni Sloveniji. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

(13:31) Slovenija v rdeči stopnji opozorila

Vremenoslovci so za štirih od petih regijh objavili rdečo stopnjo opozorila, le jugovzhodna Slovenija je v oranžni stopnji nevarnosti.

(12:18) Obvestilo o vremenski ujmi

Slovenski Istri se od juga približije izrazit nevihtni sistem, ki se bo v nadaljevanju pomikal proti severu. Na podlagi radarske odbojnosti lahko sklepamo na močan naliv, možna je toča. Zelo verjetno nevihto spremljajo tudi močni sunki vetra. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki.

(09:01) Na vzhodu danes še lahko 30°C

Nad severnim Sredozemljem je ciklon z vremensko fronto, ki se le počasi pomika proti vzhodu. Z močnimi južnimi vetrovi doteka k nam še razmeroma topel in vlažen zrak.

Padavine sprva na zahodu, popoldne tudi drugod

Ponedeljek bo v vzhodnih krajih še deloma jasen, dopoldne se bodo padavine z nevihtami pojavljale v zahodni polovici Slovenije, popoldne tudi drugod. Pihal bo vzhodni veter, ob morju večinoma jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27, ponekod v vzhodni Sloveniji do 30 °C.

Ponoči bodo padavine prehodno oslabele

"Ponoči bodo padavine prehodno oslabele. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo še deževalo, vmes bodo tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 18 do 25 °C," dodajajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Dež in plazovi

Možnost hudourniških poplav večjega obsega

Naraščanje vodotokov bo najmočnejše popoldan in zvečer

V ponedeljek zjutraj so Slovenijo od zahoda zajele nevihte z nalivi, ki bodo tudi dolgotrajni. Ob tem lahko hitro in silovito narastejo posamezne manjše reke in hudourniki v zahodnem in osrednjem delu države, zlasti na Notranjskem, v predalpskem hribovju ter na območju Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. Naraščanje vodotokov bo najmočnejše popoldan in zvečer.

Na vseh omenjenih območjih bodo možne poplave ob vodotokih ter poplave padavinske in zaledne vode. Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno.

V torek bodo narastle reke na vzhodu države

V torek se bo naraščanje rek nadaljevalo predvsem v severni Sloveniji, tudi na že prizadetih porečjih v prejšnjih poplavah. Narasle bodo reke v vzhodnem delu države, kjer so možna razlivanja rek. Predvidoma v manjšem obsegu se bosta razlivali Drava in Mura.

Kakšno je stanje na rekah?

Reke so v večjem delu države malo vodnate. Srednjo vodnatost ohranjajo reke v porečju Savinje in Drave ter reki Mura in Sava. Pretoki rek so zjutraj še ustaljeni s trendom počasnega zmanjševanja. Danes dopoldan bodo reke začele hitro naraščati najprej v zahodni Sloveniji čez dan in zvečer pa tudi v južni, osrednji in severni Sloveniji. Reke na teh območjih bodo do večera večinoma narasle do velikih pretokov.

Ob nevihtah z nalivi bodo hitro naraščale manjše reke in hudourniki, verjetna so poplavljanja padavinske in zaledne vode. V torek in tudi v sredo se bo naraščanje rek nadaljevalo. Močneje lahko narastejo reke v severni in vzhodni Sloveniji, kjer bodo reke prav tako dosegle velike pretoke. Možna so predvsem razlivanja rek na izpostavljenih območjih.

vreme v posavju
krško

Pridružite se nam