Skip to main content
Ponedeljek, 15. april 2024
20.12.2022
08:23
Schengen, Dobova
Foto: arhiv ePosavje
S 1. januarjem Hrvatje vstopajo v schengenski prostor, na mejah ne bomo več poznali mejnih kontrol kot doslej. O tej temi so v ponedeljek govorili tudi na svetu regije Posavje.

Posavje po vstopu Hrvaške v Schegen

KRŠKO Dober teden dni pred napovedanim vstopom Hrvaške v schengenski prostor prostega pretoka blaga in storitev je ob vsakodnevnih visokih številkah prijetih tujcev, ki jih policisti ulovijo ob vstopu v Slovenijo na nezakonit(e) način(e), je med ljudmi ob meji več pomislekov. O tej temi so se v ponedeljek na 103. redni seji sveta regije Posavje predstavniki regije pogovarjali z odgovornimi na Policijski upravi Novo mesto.

"Ukinitev mejnih kontrol prinaša veliko prednosti, hkrati pa tudi določena tveganja"

Kot je po seji sveta regije Posavje povedal predsedujoči svetu Srečko Ocvirk, je za župane regije pomembno, kako bo življenje ob meji teklo po ukinitvi meje in mejnih kontrol s 1. januarjem, ko sosedje vstopajo v schengenski prostor. "Direktor Policijske uprave Novo mesto (Janez Ogulin, op.p.) je predstavil zadeve. Ukinitev mejnih kontrol prinaša veliko prednosti, hkrati pa tudi določena tveganja. Zagotovo je pozitivno za obmejno prebivalstvo, tveganja, ki so vsem nam jasna, obstajajo in tukaj smo se dogovorili, da intenzivno sodelujemo naprej in poskušamo ta tveganja zmanjševati," je dodal sevniški župan.

Verjamejo v dobro sodelovanje med občinami in policijo

Ocvirk še pravi, da bo delo policije spremenjeno od 1. januarja naprej. "Obremenitve predvsem ob meji so velike in verjamemo, da ne bodo pretirane v bodoče. Hkrati se postavljajo tudi vprašanja pri tranzitnem prometu na samih cestnih prehodih, kjer so tveganja za prehode večje in tudi na železniškem delu, kjer ne bo rednih kontrol in bo prestop ilegalnih prehodnikov meje lahko bolj sproščen," dodaja. S predstavniki Policijske uprave Novo mesto so se pogovorili o tej temi in predsedujoči svetu regije verjame v dobro sodelovanje med občinami in policijo.

Ogulin: "Pomembno, da lokalna skupnost razume organizacijo policije in reagiranje"

Kot je na seji povedal direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin, "se nam zdi zelo pomembno, da lokalna skupnost razume tako organizacijo policije kot reagiranje na različne varnostne pojave. Tudi v prihodnje ponujam roko sodelovanje, bodisi da gre za pojasnjevanje odprtih vprašanj kot tudi pri predlogih za reševanje določenih težav." Ogulin verjame, da bodo z roko v roki dosegli to, kar naši prebivalci najbolj potrebujejo - "mir, čas za zabavo in seveda za sodelovanje na eni in na drugi strani".

Slovenska vas

Obrežje, Slovenska vas, Rigonce, Orešje, ...

Na zunanji schengenski meji bodo s 1. januarjem 32 za mednarodni promet ter 25 mejnih prehodov za obmejni promet, skupaj 57 kopenskih mejnih prehodov. Na območju Posavja so to mejni prehodi za mednarodni promet Obrežje (Bregana), Slovenska vas (Bregana naselje), Rigonce (Harmica), Orešje (Mihanović Dol) in železniški prehod Dobova (Savski Marof) ter mejni prehodi za obmejni promet Nova vas ob Sotli (Draše), Stara vas - Bizeljsko (Gornji Čemehovec), Rakovec (Kraj Donji) ter Planina v Podbočju (Novo Selo Žumberačko). 

Več bo izravnalnih ukrepov

Z ukinitvijo mejnih prehodov bo več policijskih aktivnosti v notranjosti mejne črte s Hrvaško, več bo ti. izravnalnih ukrepov preverjanja tako oseb, prometnih sredstev, uradnih listin in drugih dokumentov bolj v notranjosti države. Povedano enostavneje in po domače, med drugim bo lahko več policijskih patrulj na prometnicah iz smeri državne meje proti notranjosti.

krško
brežice
sevnica
državna meja

Pridružite se nam

Novice iz Posavja