Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
16.11.2022
13:40
Obnovljen vodovodni stolp
Grafika: ePosavje.com
Brežiški Vodovodni stolp je bil zgrajen leta 1914 za potrebe mestnega vodovoda. Visok je 46 metrov in je najprepoznavnejša točka mesta. Nedavno je zasijal v prenovljeni podobi in z novo vsebino.

Vodovodni stolp v Brežicah

BREŽICE Sto osem let star Vodovodni stolp in simbol Brežic je po dobrem letu obnovitvenih del odprt za javnost. Uredili so klet, pritličje in šest nadstropij. Do razgledne točke nad vodohranom vodijo stopnice in dvigalo. Stolp pa ne ponuja le prostranega razgleda na mesto in okolico, saj vsako od nadstropij pripoveduje zgodbo o vodi, pojasnjuje direktorica Posavskega muzeja Brežice, ki je upravljalec stolpa.

V petem nadstropju trije balkoni, v šestem zidaki in les v obliki srca

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj pravi, da želijo skozi zgodbo ljudem približati zgodovino stolpa in Brežic. "Želimo, da ljudje pridejo v najvišji nadstropji, peto in šesto, kjer si lahko ogledajo okolico. V petem nadstropju so znameniti trije balkončki z daljnogledi, v šestem pa ta lepa arhitektura, kombinacija zidakov in lesa v obliki srca."

Kulturni spomenik lokalnega pomena

Vodovodni stolp je sicer kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika. "Tu bi dodala še etnologijo, ker gre resnično za izjemno zgodbo o vodi, o oskrbi z vodo, o pomenu vode, o načinih - od tehnike do same rabe. Zato smo dali pred vhod in na vrh stolpa dva pitnika, da si lahko ljudje natočijo vodo v stekleničke," dodaja sogovornica.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

Gradijo še paviljon

V sklopu širše ureditve Vodovodnega stolpa poteka še gradnja paviljona, v katerem bo mogoče denimo kupiti spominke ali popiti kavo. Po načrtih bo dokončan v dveh mesecih. Skupna vrednost obnove Vodovodnega stolpa znaša 2,7 milijona evrov. Brežiški župan Ivan Molan pravi, da obnovo financirajo iz lastnih sredstev. "V tem kratkem času ni bilo možno pridobiti dodatnih evropskih sredstev. V stolpu bodo vsebine in na te bomo kandidirali na različna evropska sredstva, ki se bodo pojavila."

V Brežicah in Kranju

V Sloveniji imamo sicer le dva vodovodna stolpa, poleg Brežičanov se z njim ponašajo še Kranjčani.

brežice
vodovodni stolp
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja