Skip to main content
Sobota, 2. marec 2024
19.04.2023
21:03
Star kontrolni stolp na Letališču v Cerkljah ob Krki
Grafika: ePosavje.com
Na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije so objavili odločitve o izvajalcih treh rušitev objektov na območjih vojašnic. Znano je tudi, kdo bo rušil star kontrolni stolp v Cerkljah ob Krki.

Kontrolni stolp bodo porušili

BREŽICE Dobrih osem mesecev po prvi (neuspešni) objavi o zbiranju ponudb za rušenje starega kontrolnega stolpa in še nekaterih drugih objektov na območju letališča Cerklje ob Krki, je poziv številka 2 prinesel več uspeha. 

Kako se je končal prvi razpis?

Na prvi poziv so prejeli tri ponudbe. Najugodnejša ni bila skladna z zahtevami iz razpisne dokumentacije, naročnik jo je označil kot nedopustno in jo izločil iz nadaljnje obravnave. Preostali dve ponudbi pa sta presegli zagotovljena finančna sredstva, izpolnjevanja tehničnih in drugih zahtev pa kasneje v postopku niso preverjali.

Kako se je končal drugi razpis?

Potem so na Ministrstvu za obrambo objavili nov razpis, ponudbe so zbirali do 8. marca, pred dnevi pa so razkrili, da so za sklop C, v sklopu katerega je rušenje infrastrukture na območju letalske baze Cerklje, dobili devet ponudb. Na območju letališča bodo odstranili upravni objekt, kontrolni stolp in ti. "Zeleno hišo", je razvidno iz javno objavljenih dokumentov. Zemljišče, na katerem zdaj še stoji kontrolni stolp, bodo porušili do temeljev in nato predvidevajo "grobo planiranje terena po končanih rušitvah."

Prišlo je devet ponudb

Med devetimi prispelimi je bila najnižja ponudba 80.751,58 evrov, najvišja pa 363.560 evrov. Kot ugotavljajo na MORS, je bila ponudba ponudnika SEKOPT d.o.o. iz Trbovelj "dopustna, torej je v skladu z 29. točko 1. odstavka 2. člena ZJN-3, jo je naročnik kot ekonomsko najugodnejšo tudi izbral." V projektni dokumentaciji so še zapisali, da bo mora izbran izvajalec dela dokončati v 60 dneh.

C-27J Spartan

Nova letala na letališču

C-27j Spartan

Na posavskem nebu bomo lahko v naslednjih mesecih in letih gledali tudi nove letalne pridobitve Slovenske vojske in Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Novo transportno tovorno letalo C-27j Spartan bo imelo svoj dom v Cerkljah ob Krki. "Letalo C-27J Spartan bo doseglo začetne operativne zmogljivosti v dveh letih, za končne pa bomo potrebovali štiri leta. Novo letalo bo operativno z doseganjem začetnih operativnih zmogljivosti, to je predvidoma leta 2025," je v intervjuju za revijo Slovenska vojska povedal poveljnik 15. polka vojaškega letalstva polkovnik Janez Gaube.

Air Tractor

Na letališču pa bi lahko ugledali tudi katerega od (napovedanih) štirih letal za gašenje iz zraka. V ponedeljek je minister za obrambo Marjan Šarec podpisal pogodbo za nakup dveh dvosednih in dveh enosednih letal Air Tractor. Letala bodo omogočila izvidovanje in takojšnjo reakcijo ob zaznavanju požara, kar bo močno zmanjšalo možnost razvoja požara v naravi v večjem obsegu.

Enota v sklopu Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Kot pravijo na Ministrstvu za obrambo, bo podpora gašenju iz zraka kot prva tovrstna namenska enota pri nas organizirana kot posebna notranja organizacijska enota v okviru Uprave za zaščito in reševanje (URSZR). Do umestitve enote z delovnimi mesti pilotov v državni upravi v URSZR bodo letala upravljali za ta namen usposobljeni piloti Slovenske vojske oziroma zainteresirani piloti, zaposleni v državni upravi, in sicer skladno s kriteriji proizvajalca. 

Stalna lokacija na Brniku ali v Cerkljah

Letala bodo imela stalno lokacijo na enem od operativnih letališč (Brnik ali letališče Cerklje ob Krki). Med požarno sezono oziroma večjimi aktivnostmi pa se bodo nahajala na najbližjem primernem letališču za izvajanje naloge, na primer na Krasu.

letališče cerklje ob krki
brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja